Mala kuća ispunjena prirodnom svetlošću i obložena drvetom od poda do plafona

Više slika

Više slika

Ovaj mali dom je dobro osvetljen i ispunjen svetlim drvetom, tako da u svakom trenutku deluje neverovatno toplo, prijatno i udobno.

Plac se nalazi pored kamenite plaže na kojoj se porodica odmara tokom cele godine. Veliki delovi parcele se sastoje od gole stene, pa je kuća povučena da bi se izbeglo nepotrebno iskopavanje. Dnevna soba se otvara prema pejzažu i omogućava da zakoračite pravo na kamenito polje, a unutar nje nalazi se nekoliko udobnih kutaka sa svake strane što osigurava da se uvek pronađe sunčani prostor za odmor.

Sve sobe su na istom nivou, ali ono što kuću zapravo definiše jeste neprekidni prostor koji sadrži dnevni boravak, trpezariju i kuhinju. U nastavku prostora nalaze se još i tri spavaće sobe, dva kupatila i prostrani hodnik, dok se u dvorištu nalaze spoljni tuš i mala sauna. Da budemo precizniji, u letnjim mesecima, ova mala kuća se otvara prema svom okruženju, a direktan pristup bašti je moguć iz gotovo svih prostorija. Na taj način su zapravo spojeni unutrašnji i spoljašnji prostori.

Udobna i dobro osvetljena trpezarija ispunjena drvetomphoto: Simen Øvergaard

Kuća je dizajnirana da se prilagodi životnom stilu domaćina. Trpezarija je tako postala najvažniji prostor, sa širokim staklenim vratima koja se otvaraju na obe strane kuće. Za posebne prilike kao što su veća porodična okupljanja, dugačak sto može da se proteže sve od kuhinje do dnevne sobe, ili od trpezarije i kroz otvore sa obe strane.

Projekat je imao mali budžet, zahtevao je inovativne ideje i oštar fokus, a konstrukcija zgrade obezbedila je milimetarsku preciznost. Drveni zidovi ostali su izloženi i neobrađeni, što je kući dalo određenu teksturu i sirovost. Ovo je ujedno omogućilo da sav nameštaj, umetnička dela i predmeti domaćina zauzmu centralno mesto. Kontrastna, unutrašnja klizna vrata su farbana u smelim bojama, u nijansama breskve, limuna i tirkizne boje.

Napolju se (na inovativni način) koriste jeftini industrijski materijali, kao što su pergola i nadstrešnica, gde ploče od staklenih vlakana namenjene štalama filtriraju sunčevu svetlost; dok se ograda duž terase sastoji od gabiona ispunjenih stenom sa ostrva koja se obično koristi kao barijera od buke duž autoputeva.

Veliki prozori i klizeća vrata ispunjavaju unutrašnjost doma prirodnom svetlošćuphoto: Simen Øvergaard

Arhitekte nisu imale nimalo lak zadatak, a prilagođavanje nametnutim okolnostima (što u pogledu neobičnih materijala, što u pogledu dimenzija) podrazumevalo je pomalo ad-hoc gradnju. Pa ipak, potezi poput smanjenja površine poda ili dodatnog isticanja plafona, stvorili su neke od najlepših delova kuće kao što je trpezarijski prostor gde svetlost nesmetano probija visoke prozore da bi je odmah zatim prihvatila vrata živopisnih nijansi.

Sve u svemu, ovaj mali dom je dokaz da drvo može načiniti čuda - i to u pravom smislu te reči!

U dvorištu se nalazi mala kućna sauna, spoljni tuš i veliki prostor za odmorphoto: Simen Øvergaard

Povezane teme

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...

26.01.2024 Arhitektura

Savršena harmonija prirode i životnog prostora u kućici od 58 m2

Novi pristup životnom prostoru nije samo težnja ka efikasnosti, već prava revolucija u načinu kako doživljavamo udobnost i funkcionalnost.

24.01.2024 Arhitektura

Arhitektonsko remek-delo vešto spaja eleganciju i prirodnu harmoniju

Sa luksuznim materijalima poput mermera i meksičkog hrasta, ova kuća se otvara prema bujnoj bašti, stvarajući savršenu ravnotežu između moderne elegancije i prirodne lepote.

22.01.2024 Arhitektura

Eklektična mešavina arhitektonskih izraza: kuća sa atraktivnim dizajnom krova

Prostrane sobe, atraktivan dizajn krova i harmonična integracija s okolinom čine ovu porodičnu kuću pravim draguljem ruralnog područja.