MALA BELA VIKENDICA

Više slika

Više slika

Ova bela kuća, pored svoje male kvadrature, ima i zanimljivu istoriju…

Kuća je interesantna ne samo zato što se prostire na 50 kvadratnih metara, već zato što je napravljena od isključivo starih i već korišćenih materijala, a sam objekat je obnovljen po četvrti put.

Prvi put je sagrađena rane 1940. godine, kao deo Vanport sela. Vrlo brzo je izgrađena kao kuća za radnike brodogradilišta. Kada je Vanport selo poplavljeno 1948. godine ova mala kuća je plutala niz reku. Godinama kasnije je prepravljena i postala je kuća za iznajmljivanje.

Podovi u kući su novi, izrađeni od lokalnog belog hrasta iz Oregona, dok je trpezarijski sto napravljen od oraha koji takođe raste u ovom mestu. Opremljena je šporetom na drva koji gori lako i efikasno zagreva malu kuću. U “velikoj sobi" smeštena je kuhinja, trpezarija i dnevni boravak sa velikim, udobnim sofama u kojima spavaju gosti. Fioke pored sofe služe za skladištenje dečijih igračaka. Velika zidna polica kuće namenjena je knjigama, koje su i sam dekor u ovom malom domu.

Plafon je otvoren u glavnom prostoru i služi kao mali “golubarnik” za smeštaj roditelja, do kojeg se dolazi drvenim merdevinama. Kupatilo i spavaća soba imaju niže plafone. Dečja soba ima dva kreveta i krevet za goste. Izvlačenje ormara omogućava maksimalno korišćenje uskog prostora u blizini kreveta na sprat. Kada u kupatilu je stara i sačuvana je iz ranijih godina.

Dotrajali krov je zamenjen novim zelenim krovom, na kome je zasađena mahovina i paprati, koje rastu duž obale reke Columbie. Zeleni krov nudi izolaciju, kao i razigranu vizuelnu kontrast tradicionalnoj beloj vikendici.

Uprkos svojoj veličini, kuća je veoma udobna i skoro svakog vikenda je posećuju porodice i ljudi iz Portlanda koji uživaju u svežem vazduhu na selu.

Povezane teme

11.04.2024 Arhitektura

Delikatna ravnoteža rustičnog i modernog dizajna

Životni prostor ove prelepe kuće pripoveda priču o prošlosti i sadašnjosti. Ovde, autentičnost mediteranskog rustičnog enterijera koegzistira sa sofisticiranošću modernog dizajna.

09.04.2024 Arhitektura

Harmoničan spoj istorije i modernog dizajna

Ova kuća predstavlja spoj klasičnog dizajna sa modernim elementima, uz duboku povezanost sa prirodom, što je rezultat marljivog rada dizajnerskog tima i pažljive izrade svakog deta...

07.04.2024 Arhitektura

Pažljiv dizajn malu kuću pretvara u oazu mira i udobnosti

U današnjem svetu koji se neprestano menja i prilagođava novim izazovima, koncept malih, kompaktnih kuća postaje sve privlačniji. Ove kuće su pažljivo dizajnirane kako bi pružile s...

05.04.2024 Arhitektura

Ova naizgled jednostavna kuća je simbol udobnosti i topline

Svi delovi kuće dizajnirani su tako da se uklapaju u prirodno okruženje, tako da slobodno možemo reći da ova naizgled jednostavna kuća definitivno pruža udobnost i toplinu svojim v...

03.04.2024 Arhitektura

Neobična energetski efikasna kuća inspirisana lokalnom prirodom

Lokacija, karakteristična po svojim nepravilnim terenima i blago izdignuta, pruža stanarima neverovatan pogled na more i planine gotovo iz svake sobe.

01.04.2024 Arhitektura

Savršeno utočište za sve ljubitelje luksuza i prirode

Osim što predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, ovaj dom takođe naglašava suštinsku vezu između čoveka i prirode.

30.03.2024 Arhitektura

Ova kuća nije samo prostor za život, već dugoročna investicija u harmoniju s prirodom!

Svaki detalj u ovom domu, od pažljivo odabranih materijala do zanatskih radova, odražava predanost održivom dizajnu i dugoročnom kvalitetu.

28.03.2024 Arhitektura

Arhitektonski poduhvati koji oduševljavaju hrabrim oblicima i prozračnim fasadama

Ovi građevinski poduhvati izazivaju divljenje svojim hrabrim oblicima, prozračnim fasadama i elegantnim linijama, istovremeno se usklađujući sa svojim okruženjem ili stvarajući kon...

26.03.2024 Arhitektura

Savršeno utočište pored jezera - spoj prirodne lepote i elegancije

Ova prelepa brvnara ne samo da predstavlja vrhunac dizajnerske ekspertize, već i oduševljava svojom sposobnošću da spoji čoveka sa prirodom na način koji je inspirativan i očaravaj...

24.03.2024 Arhitektura

Biblioteka koja ima oblik spiralne školjke izgrađena je od cigle livene na licu mesta

Ova biblioteka je spiralna školjka zagrljena visokim travnatim poljem, koja pokušava da istraži mogućnost fuzije između savremenog formalnog izraza i narodne materijalne kulture.

22.03.2024 Arhitektura

Dizajn ove kuće nije samo estetski privlačan, već i savršeno funkcionalan

Dizajniran i za estetsku harmoniju i za funkcionalnost, ovaj dom je pedantno pozicioniran kako bi maksimizirao izloženost susednim i udaljenim pejzažima.