Luksuzna ekološka kuća na obali jezera: spoj inovacije i prirode

Više slika

Više slika

Zavirite u jedinstveni deluks dom dizajniran da se uklopi u svoje okruženje korišćenjem održivih materijala i tehnologija...

Ovaj zanimljiv projekat je rezultat decenijskog razmišljanja o jednom jednostavnom pitanju: da li moramo da budemo napolju da bismo iskusili prirodu? Arhitektonski studio koji je bio zadužen za ovaj dom tražio je idealno okruženje u okviru koga bi mogao da primeni inovativne građevinske tehnike i materijale, a sve u cilju stvaranja ekološke kuće koja bi odgovorila potrebama svojih vlasnika.

Ideja domaćina je bila jednostavna. Hteli su da sagrade kuću najvišeg kvaliteta - dom sa visokokvalitetnim osvetljenjem, energijom, materijalima, konstrukcijom, i naravno, kvalitetnim životnim stilom. Izuzetna akustika ovog imanja daje mu muzičku atmosferu ispunjenu zvucima prirode. I upravo tu leži snaga i moć prirode.

Smeštena na velikom imanju od više od dva hektara na obali jezera, kuća koristi umetnost koliko i arhitekturu da bi se uklopila u svoje okruženje. Inspirisan okolnom prirodom, prvi sprat kuće je prekriven drvetom kako bi predstavljao deblo drveta. Mnogo veći drugi sprat prekriven je bakarnim pločicama koje će vremenom razviti zelenu patinu, pomažući kući da se uskladi sa okolnom vegetacijom.

Ogroman stakleni zid je okrenut prema jugoistoku na prednjoj strani kuće i otvara se na još veću terasu koja ima panoramski pogled na jezero i okolne planine. Kako se terasa nalazi iznad nivoa jezera, stvara osećaj bestežinskog stanja i direktnog kontakta sa prirodnim elementima.

Unutra, kuća je prijateljska i topla zahvaljujući promišljenoj upotrebi prirodnih i proizvedenih materijala. Brak drveta, mermera, kvarca, čelika, stakla i porcelana stvara harmoničnu vezu sa prirodnim okruženjem. Ovo je posebno uočljivo na spektakularnim izloženim gredama jele, napravljenim da liče na grane drveta koje vode prema jezeru i okolnoj šumi.

Izolovana sa velikom pažnjom, kuća ima odličnu energetsku efikasnost. Sistem grejanja koristi kombinaciju geotermalne energije (grejani podovi), finskog zidanog grejača od sapunice i bi-energetskog sistema. Pored toga, stakleni zid povećava energetsku efikasnost kuće. Zimi dolazi sunčeva svetlost i smanjuje troškove grejanja; leti, električne, automatske tende održavaju unutrašnjost hladnom.

Da bi se povećala privatnost, ovaj neverovatan dom je odvojen od glavne kapije imanja velikom šumovitom površinom koja će ostati nenaseljena.

Povezane teme

09.04.2024 Arhitektura

Harmoničan spoj istorije i modernog dizajna

Ova kuća predstavlja spoj klasičnog dizajna sa modernim elementima, uz duboku povezanost sa prirodom, što je rezultat marljivog rada dizajnerskog tima i pažljive izrade svakog deta...

07.04.2024 Arhitektura

Pažljiv dizajn malu kuću pretvara u oazu mira i udobnosti

U današnjem svetu koji se neprestano menja i prilagođava novim izazovima, koncept malih, kompaktnih kuća postaje sve privlačniji. Ove kuće su pažljivo dizajnirane kako bi pružile s...

05.04.2024 Arhitektura

Ova naizgled jednostavna kuća je simbol udobnosti i topline

Svi delovi kuće dizajnirani su tako da se uklapaju u prirodno okruženje, tako da slobodno možemo reći da ova naizgled jednostavna kuća definitivno pruža udobnost i toplinu svojim v...

03.04.2024 Arhitektura

Neobična energetski efikasna kuća inspirisana lokalnom prirodom

Lokacija, karakteristična po svojim nepravilnim terenima i blago izdignuta, pruža stanarima neverovatan pogled na more i planine gotovo iz svake sobe.

01.04.2024 Arhitektura

Savršeno utočište za sve ljubitelje luksuza i prirode

Osim što predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, ovaj dom takođe naglašava suštinsku vezu između čoveka i prirode.

30.03.2024 Arhitektura

Ova kuća nije samo prostor za život, već dugoročna investicija u harmoniju s prirodom!

Svaki detalj u ovom domu, od pažljivo odabranih materijala do zanatskih radova, odražava predanost održivom dizajnu i dugoročnom kvalitetu.

28.03.2024 Arhitektura

Arhitektonski poduhvati koji oduševljavaju hrabrim oblicima i prozračnim fasadama

Ovi građevinski poduhvati izazivaju divljenje svojim hrabrim oblicima, prozračnim fasadama i elegantnim linijama, istovremeno se usklađujući sa svojim okruženjem ili stvarajući kon...

26.03.2024 Arhitektura

Savršeno utočište pored jezera - spoj prirodne lepote i elegancije

Ova prelepa brvnara ne samo da predstavlja vrhunac dizajnerske ekspertize, već i oduševljava svojom sposobnošću da spoji čoveka sa prirodom na način koji je inspirativan i očaravaj...

24.03.2024 Arhitektura

Biblioteka koja ima oblik spiralne školjke izgrađena je od cigle livene na licu mesta

Ova biblioteka je spiralna školjka zagrljena visokim travnatim poljem, koja pokušava da istraži mogućnost fuzije između savremenog formalnog izraza i narodne materijalne kulture.

22.03.2024 Arhitektura

Dizajn ove kuće nije samo estetski privlačan, već i savršeno funkcionalan

Dizajniran i za estetsku harmoniju i za funkcionalnost, ovaj dom je pedantno pozicioniran kako bi maksimizirao izloženost susednim i udaljenim pejzažima.

20.03.2024 Arhitektura

Lepota skandinavske arhitekture: elegancija, minimalizam i funkcionalnost

Skandinavski stil arhitekture je jedinstveni izraz koji kombinuje funkcionalnost, estetiku i prirodne elemente kako bi stvorio harmonične i udobne prostore.