Ljupki paviljon od opeke spojio dnevnu sobu i vrt

Ovaj simpatični paviljon služi kako bi dnevnu sobu proširio u vrt, ali istovremeno predstavlja i dodatnu prostoriju pogodnu za organizovanje zabava i večera...

Iako većina nas na pomen reči “paviljon” odmah pomisli na nekakav izložbeni prostor, činjenica je da ovakvi građevinski izleti mogu biti idealno rešenje i za sve one prostore koje želimo samo dodatno naglasiti ili otvoriti (baš kao da je u pitanju izlog). U ovom konkretnom slučaju, čvrsti zidovi od opeke i betonska ploča omogućili su stvaranje kutka koji dobro zadržava toplotu u hladnijim danima, i štiti od sunca i prekomerne toplote tokom leta.

Jedinstvena geometrija rezultat je osnovnog konceptualnog principa: jedinstvenog zida koji predstavlja ogradu i uokviruje čitav vrt, a istovremeno štiti od svih vremenskih uticaja. Zgrada je odvojena od glavne kuće kako bi se postigla vizuelna veza između paviljona i ulice, a to dodatno omogućava postojanje staze između vrta i prednjeg dvorišta.

Najzanimljiviji deo paviljona jeste njegov zaobljen oblik koji, ruku na srce, nema nikakvih dodirnih tačaka sa glavnom kućom, osim materijala i boje. Da bi se postigla besprekorna veza između unutrašnjosti i spoljašnjosti odlučeno je da se pod od cigle preliva iz paviljona u dvorište, stvarajući tako dodatne puteljke ali i terasu. Pod ne samo da povezuje zgradu sa njenim celokupnim kontekstom, već istovremeno pojačava i njenu geometriju.

Zahvaljujući jednostavnom drvenom krovu bele boje koji se proteže prema jugu i zapadu, minimizirano je solarno grejanje tokom podneva, tako da se prostorija kupa u svetlu tek u popodnevnim satima.

Izvor: archdaily

Povezane teme