Lišće koje opada poslužilo kao inspiracija za stvaranje originalnog višeslojnog krova

Ova čudesna vila koju je dizajnirao arhitektonski studio Kentaro Ishida, svoju inspiraciju pronašla je u prvom vesniku jeseni – opalom listu.

Da, dobro ste čuli, ovaj dom se slobodno može nazvati čudom organske arhitekture čiji je cilj negovanje harmonije odnosno neraskidive veze između prirode i čoveka. Njen nežno uvijeni višeslojni krov zapravo oponaša oblik opalog lišća, dok njen glavni deo predstavlja delimično pokriven vrt smešten u centru zgrade. Na taj način ova vikendica smeštena u šumovitoj oblasti Japana zapravo odražava opalo lišće koje je okružuje, pa zato ne čudi što je dobila naziv Vila sa Četiri Lista.

Kao što smo već pomenuli, organska arhitektura ima za cilj da uskladi ljudsko stanovanje sa prirodom, a u ovom slučaju taj princip se najbolje ogleda u različitim orijentacijama dnevnih i trpezarijskih prostora. Kako bi omogućili maksimalan prodor prirodne sunčeve svetlosti ovi delovi doma okrenuti su ka jugoistoku, osvetljavajući tako svaki kutak tokom dana i čineći ga idealnim kako za uživanje u obrocima tako i za potencijalna društvena okupljanja. S druge strane, spavaće sobe su mudo okrenute ka zapadu kako bi uhvatile pogled na gustu šumu i time pružile idealnu privatnost tokom dana kao i udobnost u večernjim satima.

photo: yankodesign

Kada su blago uvijeni krovovi u pitanju, oni predstavljaju kombinaciju konkavnog i konveksnog krova, što rezultira dinamičnim unutrašnjim volumenom, pa tako u svim onim delovima gde se krov naginje unutrašnji pafon obložen izloženim drvenim gredama dostiže maksimum visine. Svaki krov projektovan je kao ravna površina na kojoj su takođe ravne grede od lameliranog furnira postavljene neprekidno u cilju formiranja organske geometrije. Zahvaljujući izloženim drvenim gredama dodatno je istaknut dinamički karakter ovog stambenog prostora.

Na kraju dodajmo i to da je centralni deo ove originalne građevine rezervisan za neku vrstu bašte na otvorenom koja je zapravo samo spoj tri strukturne zapremine. Ovaj kutak doma idealan je za osamljivanje, leškarenje ili čitanje knjige, ali i za uživanje sa dragim ljudima, posebno u momentima kada su svi željni prirode i svežeg vazduha.

Izvor: yankodesign

Povezane teme