Peruanski arhitektonski studio „51-1 Arquitectos“ izgradio je kulinarsku školu u industrijskom stilu u Limi.
Gastronomska i ugostiteljska škola smeštena je u kampusu Papinskog katoličkog univerziteta u Peruu u Limi, osnovanog 1917. godine. Ovde predaju kulinarsku umetnost, pripremaju kuvare, pekare i buduće vlasnike ugostiteljskog i hotelskog biznisa, koji uspešno napreduje poslednjih godina u Peruu.
Lokalni arhitektonski studio 51-1 Arkuitectos radio je na dizajniranju nove zgrade kulinarske škole koja je odlučila da se odmakne od stereotipnih slika gastronomskih ustanova i stvori multifunkcionalnu zgradu u industrijskom stilu, koja bi sadržala sve potrebno za obuku, uključujući učionice, izloge, kuhinje, skladišta hrane i trpezariju.
„Želeli smo da zgrada bude što kompaktnija i da zauzme što manje prostora na terenu, ali istovremeno obezbedi maksimalnu interakciju između učenika i olakša proces učenja“, kažu arhitekti.
Zgrada ima tri sprata, podrum i ukupnu površinu od 2,280 kvadratnih metara. Spolja je zgrada obložena mrežom od čeličnih stubova, što joj daje moderan industrijski izgled. Blaga klima je takođe dozvolila da se napravi spoljno stepenište. Na zapadnoj strani, arhitekti su planirali vertikalni vrt, koji se sastoji od saksija i žardinjera sa različitim vrstama biljaka. Ovo omogućava učenicima da vizuelno posmatraju kako začinsko bilje i neke vrste povrća rastu dok šetaju hodnicima zgrade. U prizemlju se nalaze brojne pomoćne prostorije, uključujući skladišta hrane, postrojenje za preradu mesa, zamrzivači kao i frižideri za skladištenje mlečnih i drugih proizvoda.
Na gornjim spratovima su, između ostalog, pokazne kuhinje i radionice, laboratorija za nauku o hrani, prostori za pranje rublja i restoran. „Zgrada je zamišljena kao gastronomska mašina za podučavanje studenata“, kaže se u opisu projekta. Arhitekti su takođe želeli da studenti vide kako zgrada funkcioniše, pa sve komunikacije ostaju na vidiku: studenti vide kako se struja snabdeva u frižideru, kako gas ide u kuhinju, a voda u sudoperu i kako i gde ide smeće i sav industrijski otpad. Ovo će pomoći budućim vlasnicima restorana da bolje razumeju proces i njegovu organizaciju, kažu arhitekti.
elledecoration.ru