Kuća za Hamacho nastala kombinacijom čeličnog i drvenog rama

Japanska arhitektura je nešto zaista nesvakidašnje.

Nedavno je arhitektonski studio Bord u Japanu dovršio projekat koji nosi naziv – kuća za Hamacho. Stambena zgrada mešovite namene, nalazi se u oblasti grada Ašija i zaista se ističe svojom neobičnom kombinacijom materijala. Trospratni projekat kombinuje slojevitu čeličnu konstrukciju sa drvenim ramovima, koji su pričvršćeni oko njega.

Postavljeni kao privremene konstrukcije, ovi drveni elementi se mogu kontinuirano nadograđivati kako bi odgovarali potrebama ljudi koji borave u ovom objektu. Kuća je smeštena u vrlo mirnom kraju, u kom najviše žive porodice sa malom decom, studenti i umetnici. Bogat prirodni krajolik šarenih stabala ginka i pogled na planine Rokko, omogućavaju ovoj neobičnoj kući da se stopi sa svojim okruženjem.

Ulica u kojoj je kuća za Hamacho, ukrašena je stablima i biljkama koje su stanovnici ulice posadili, kao i klupama u senci drveća. Arhitekte su na osnovu toga i odabrale materijale i elemente koji odgovaraju ovoj zajednici. Čeličnu zgradu, koja kombinuje stambeni prostor i zajedničke prostorije prate elementi drveta spolja i iznutra, kao i privremeni okviri koji se po želji mogu menjati.

Na ovakvom jednom mestu susreću se priroda i moderna arhitektura, i dolazi do stvaranja istinskih umetničkih dela. Atmosfera dobrodošlice u kući za Hamacho neguje odnos prema klijentima, predstavljajući mu vrhunsko ostvarenje na polju dizajna i arhitekture, oplemenjeno prirodnim materijalima.

Ž.J.

Izvor: Designboom

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Arhitektura

Povezane teme