Kuća van mreže inspirisana avionom iz drugog svetskog rata

Upoznajte Monokok kuću - oazu elegancije i inovacije inspirisanu avionom iz Drugog svetskog rata.

Zahvaljujući svojoj zakrivljenoj spoljašnjosti i modularnom dizajnu, ova kuća oživljava duh Drugog svetskog rata uz dodir savremenosti. Uplovite u svet udobnosti i funkcionalnosti, otkrivajući sklad između tradicije i tehnološkog napretka.

Monokok kuća, nazvana po uzoru na avione iz Drugog svetskog rata, predstavlja jedinstveni koncept malog doma koji se ističe svojom izuzetnom elegancijom i inovativnošću. U moru različitih malih domova, Monokok se izdvaja kao jedan od najoriginalnijih i najinovativnijih. Sa bogatstvom opcija koje nudi, uključujući unutrašnji raspored i mogućnost rada van mreže, ova kućica nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Britanski arhitekta Petar Markos je svoju inspiraciju pronašao u avionima, osvojivši nagradu od 100.000 američkih dolara za svoj jedinstveni koncept. Koristeći taj novac, Markos je ostvario svoj san, stvarajući svoj studio i oživljavajući ovaj mali dom. Pogađate - ideja je nastala iz njegove fascinacije vazduhoplovnim i automobilskim konstrukcijskim tehnikama poznatim po efikasnoj upotrebi materijala.

Upravo ta ideja je arhitektu dovela do pitanja: zašto ne primeniti takve metode u izgradnji domova? Monokok je strukturni sistem u kojem spoljašnja površina objekta nosi opterećenje, stvarajući čvrstu, ali lagana konstrukciju sličnu ljusci jajeta, često viđenu u dizajnu aviona i automobila.

Kao što je rečeno na početku, inspiracija za kuću dolazi iz monokok strukture aviona de Havilland Mosquito iz Drugog svetskog rata, koja je poslužila kao izuzetan izvor uticaja. Korišćenjem različitih drvenih materijala, kućica se savršeno uklapa u ruralno okruženje, a materijali su odabrani tako da prirodno stare i postaju još lepši tokom vremena.

Sa dužinom od 9 metara i širinom od 3 metra, Monokok kućica  odiše elegancijom zahvaljujući zakrivljenoj spoljašnjosti i završnoj obradi od kedrovih šindri. Iako nije montirana na točkovima kao većina malih domova, dizajnirana je da se lako može montirati i demontirati, omogućavajući lako premeštanje u roku od nekoliko dana.

 

U kućicu se ulazi preko stepenica i palube, gde posetioce dočekuje udoban dnevni boravak i kuhinja opremljena šankom za doručak, sofom i kuhinjskom jedinicom. Glavni dnevni boravak je povezan sa kupatilom koje sadrži tuš, toalet i umivaonik, dok se na kraju kućice nalazi prostrana spavaća soba sa udobnim bračnim krevetom i obiljem staklenih površina.

Ceo dom emituje minimalističku i funkcionalnu atmosferu, sa prozorima napravljenim od mešavine šperploče i polikarbonata. Jednostavan drveni nameštaj dodatno pojačava minimalistički šarm kućice, dok se pruža mnoštvo opcija za raspored i dodatnu opremu.

Monokok kućica predstavlja spoj elegancije, inovacije i udobnosti - ovo je prostor koji inspiriše i oduševljava svojim jedinstvenim karakterom.

Povezane teme

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...

22.05.2024 Arhitektura

Aston Martin Residences Miami: najviši stambeni neboder u obliku jedra

Prvi put najavljen 2016. godine, ovaj projekat je završen 2021. godine, i predstavlja prvi završeni projekat nekretnina ovog proizvođača automobila.

20.05.2024 Arhitektura

Održiva arhitektura: kako graditi budućnost bez oštećenja planete?

U projektovanju zgrada koje svakodnevno gradimo, koristimo ogromne resurse i ostavljamo neizbrisiv trag na samoj zemlji. Ali šta ako bi se naše strukture mogle neprimetno uklopiti...

18.05.2024 Arhitektura

Raj u prirodi: dvospratna kućica sa panoramskim pogledom na okolinu

Nazvana Atalaia de Pinguela nudi ne samo udobnost unutar zidova, već i mnoštvo aktivnosti na otvorenom poput roštiljanja, opuštanja uz vatru ili jednostavno uživanja u šetnji po pr...