Kuća u obliku džinovske grane smeštena u japanskoj šumi

Ovo je neobična priča o jednoj vrlo zanimljivoj kući skrivenoj u gustoj šumi u Japanu.

Kuća je delo studija Florian Busch Architects a sagrađena je tokom godine sa kojom smo se nedavno pozdravili. Smeštena na čistini u blizini skijališta, ova kuća predstavlja odličnu lokaciju za odmor iz snova. Ako svemu tome dodamo njen neobičan oblik, koji podseća gledano iz ptičije perspektive na džinovsku granu, dobija se jedno impresivno zdanje koje obećava nezaboravan provod.

Njeni vlasnici nisu želeli da se ova građevina nađe na prometnoj lokaciji, već da bude izdvojena i smeštena u srcu šume, gde je okružuju samo priroda i njeni zvuci. Takođe umesto da bude na nekom raskrčenom placu, ona je smeštena na samoj ivici šume, pri čemu joj drveće čuva leđa i pravi zaklon. Kuća se proteže horizontalno pri čemu su sve prostorije u njoj organizovane na jednom spratu.

Organski oblik koji deluje poput ogromne grane, daje u isto vreme ovoj kući mogućnost da se izdvaja svojim dizajnom od klasičnih kuća, ali i da se savršeno uklapa u svoje okruženje. Svaki izdanak grane predstavlja jednu od prostorija koje se nalaze u kući, a do kojih se dolazi iz centralnog područja. Svaki izdanak je otvoren na drugom kraju, odnosno veliki panoramski prozori mu daju dodir sa spoljašnjošću. Neobičan dizajn kuće uslovio je neobičan raspored prostorija u njoj koje uprkos svemu deluju vrlo skladno i funkcionalno.

Specifičan dizajn omogućava vlasnicima ove kuće da uživaju u međusobnom društvu ako to žele, kao i da se osame ako za to postoji potreba. U svakom trenutu oni se osećaju povezanima, baš kao što to u šumi čine dva najudaljenija stabla, budući da im se krošnje – dodiruju. Mali seoski drum vodi do ove kuće, a dovoljno skrivena u šumi, ona zadržava svoju privatnost na maksimalnom nivou.

Ž.J.

Izvor: Homedit

Povezane teme