Kuća sa terasom, ili terasa sa kućom – pitanje je sad!

Prazan eksterijer obložen valovitim metalom skriva veliku terasu ove vikendice koja se nalazi pokraj prelepog jezera u Poljskoj.

Ova vikendica, ili bolje reći zanimljiv porodični letnjikovac, dizajniran je s namerom da stvori osećaj uronjenosti u prirodu, a da proitom ima minimalan uticaj na svoju ruralnu lokaciju. Sa eksterijerom koji se oslanja na obližnje poljoprivredne zgrade, ovaj dom u obliku slova “U” obuhvata drvenu terasu dugu 120 metara koja je osmišljena kao dodatna prostorija.

Da, dobro ste čuli, ova ogromna terasa ujedno predstavlja i mesto za život, odmor i uživanje, a upravo je njena blago podignuta platforma imala za cilj da omogući članovima domaćinstva da komuniciraju sa prirodom, ne ometajući je.

Klizna vrata stvaraju besprekornu vezu između terase i centralnog dnevnog, trpezarijskog i kuhinjskog dela, koji kroz dvostruko zastakljivanje gleda u pravcu jezera. Sa obe strane ovog životnog prostora nalaze se dva krila u kojima su smeštene spavaće sobe.

Oba ova krila imaju svoje zasebne izlaze na terasu, dok se iznad spavaćih soba nalaze međuspratni prostori koji pružaju dodatne prostore za spavanje. Iako ovo svakako daje izuzetan estetski doprinos kompletnom projektu, važno je naglasiti da bočna krila imaju i zaštitnu ulogu od vetra kao i pružanje potpune privatnosti stanarima dok su na odmoru.

Spoljašnji rebrasti metal je u kontrastu sa oblogom od sibirskog ariša u oblastima gde gosti imaju najčešći kontakt kao što su ulazni prostori i deo oko dvorišta. Unutrašnjost, nameštaj i materijali su odabrani da odražavaju boje i teksture spoljašnjeg pejzaža, sa minimalnim završnim obradama koje zadržavaju fokus na velikim prozorima kuće.

photo: Alex Shoots Buildings

Povezane teme