Kuća sa oštrim kosim krovom & biserno belim zidovima

Na prvi pogled, ova novoizgrađena dvospratna kuća sa oštrim kosim krovom & belim zidovima kao da je u svađi sa svojim komšijama...

Radi se o specifičnoj građevini u zapadnom delu Londona koja svojim oblikom prkosi dizajnu zgrada u svojoj okolini. Iako je reč o tradicionalnom A-modelu, čelični okviri su ti koji u celu priču unose zrno modernog pa je tako upravo zahvaljujući pomenutom materijalu punim sjajem zablistao kosi oblik krova, baš kao da ga je lenjirom nacrtalo dete. Zahvaljujući kombinaciji sa staklom i ispunjenim pločama od cigle ovaj deo kuće je zaslužio epitet najegzotičnijeg kutka.

Belina spoljašnjosti nastavlja dugu tradiciju modernih belih vila i svih onih zgrada koje su bile jako popularne tokom '30-ih godina prošlog veka. Ulaz u ovaj dom označava vertikalno proporcionalan hol trostruke visine koji istovremeno funkcioniše i kao neka vrsta unutrašnjeg dvorišta ili posredničkog prostora. Upravo zato su u ovom delu doma korišćeni sirovi materijali u kombinaciji sa grubo betoniranim podovima.

Svetlost i visinu ovog ulaznog hodnika uskoro prekriva tama jednog hladnijeg hodnika koji se proteže ispod teške betonske podloge i vodi do prostrane dnevne sobe. Prelazeći iz hodnika u dnevnu sobu dolazi do dramatične promene prostornog kvaliteta pa se tako gotovo odjednom pojavljuju visoki plafoni i panoramski prozori sa zadnje strane koji pružaju neprekidan pogled na čitavu baštu.

Smena svetlosti i visine sa sobom nosi i sve topliju paletu materijala, pa kuća postaje sve toplija zahvaljujući drvenim podovima i mekim gipsanim zidovima. U nastavku doma, na drugom spratu, odnosno u potkrovlju koje uživa u maksimalnom prodoru sunčeve svetlosti, smeštene su spavaće sobe i kupatila. Dodatno, na ovom spratu nalazi se i glavna spavaća soba koja izlazi na zatvoreni balkon odakle se može uživati u pogledu na nebo i okolno drveće.

Na ovaj način stvorena je savremena kuća sa industrijskom estetikom koja je, iako pomalo nezgrapna i hladna na prvi pogled, ipak postala mnogo više od obične minimalističke "kutije" otvorenog tipa.

photo: Johan Dehlin

Povezane teme