Kuća sa dobrim rasporedom gde kuhinja postaje centralno mesto

Ono što je nekada bio objekat izgrađen za potrebe starijeg bračnog para redizajnirano je u porodičan dom sa zadivljujućim pogledom na okolinu...

Reč je o kući koja je u suštini imala sasvim solidnu strukturu ali je isto tako zahtevala i pažljivo osmišljeno "podmlađivanje" kako bi odgovorila potrebama petočlane porodice. Modifikacije koje je preduzeo arhitektonski studio iskoristile su prvobitni raspored, s tim što su na glavnom nivou uklonjeni zidovi i stvoreni posebni delovi kako bi se promenili osnovni elementi u enterijeru.

Kuhinja, koja je do tada slobodno možemo reći bila potpuno zaboravljena, sada je procvetala i to prvenstveno mudrim korišćenjem centralnog ostrva koje je omogućilo neverovatan pogled na trpezariju, dnevni boravak ali i dobar deo terase. Premeštanje kuhinje omogućilo je novo funkcionalno jezgro koje se sastoji od kućne kancelarije, prostorije za pranje veša, ostave i garderobera.

Postojeća struktura stubova i greda nadograđena je staklom kako bi stvorila jedinstveni centralni deo gde su novi elementi u apsolutnoj harmoniji sa starim. Drugim rečima, konstrukcija stubova i greda je zadržana kao osnovni sistem organizovanja i integrisana u dizajn.

Zadnja strana dnevne sobe uokvirena je kako bi naglasila svoju proporciju i definisala prostor za druženje i odmor. U ovom delu doma, posebna pažnja posvećena je redizajnu kamina, dok je za dekoraciju iskorišćena neutralna paleta materijala u vidu podova od plute i obloga od belog hrasta.

Dizajnerski tim je integrisao velika ogledala u zid prozora da odražavaju horizont u dnevnoj sobi. Kao znak prošlosti, očuvane su originalne pločice i metalna ograda. Zanimljivo je pomenuti i glavni apartman koji se odlikuje hrastovinom kao i crno-belim teraco pločicama u kupatilu.

Kao što ćete i sami moći da vidite u našoj maloj galeriji, u pitanju je jedan pažljivo osmišljen i mudro izveden projekat koji je vratio život pomalo zapuštenoj kući. Renoviranje je ovaj put zaista odalo počast prošlosti i to na najbolji mogući način – uključivanjem savremenih detalja!

photo: Rafael Soldi

Povezane teme