Kuća podeljena na dve jednake polovine preplavljena svetlošću

Vodimo vas danas u posetu kući neobičnog imena.

Njen naziv je Push Pull i već na prvi pogled primećuje se njena različitost u odnosu na kuće u njenoj okolini. Naime, ona je planski prilikom gradnje podeljena na dve jednake polovine, kako bi se njenoj unutrašnjosti obezbedilo što više prirodnog svetla.

Ova kuća ima otvoren i vrlo lagan enterijer, dok njena spoljašnjost ostaje u skladu sa zaštićenom stambenom arhitekturom umetnosti i zanata iz 1930- tih. Kuću je dizajnirao londonski arhitektonski studio Cullinan i podelio je na sekcije kako bi kroz zastakljene delove svetlost prodirala u njen enterijer u maksimalnom obimu.

Push Pull je napravljena od strukturno poprečnog laminiranog drveta, u saradnji sa drvnim specijalistima Eurban. Uzimajući u obzir robusne strukture umetnosti i zanata, studio je tradicionalni oblik kuće podelio na tri dela. Simetrično dom je podeljen na dva dela i sada predstavlja dva jednako-komponovana oblika presečena ulaznim holom i stepeništem. U donjem delu kuće nalazi se veliki dnevni boravak, uz koji su kuhinja i trepezarija otvorenog plana, sa zastakljenim uglom koji gleda na vrt.

Vlasnici su zaista želeli prisutnost osećaja lakoće iznutra, što je i dovelo do preseka kuće na dva dela. Procep koji je napravljen dovodi maksimalnu dozu sunčeve svetlost u prostor za dnevni boravak. Glavni volumen kuće podeljen je na četiri celine pri čemu svaki zauzima jedna soba. Spavaće sobe se nalaze na spratu a kosine im daju preko potreban šarm.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme