Kuća neobičnog tlocrta sa veličanstvenim pogledom na reku

Većina savremenih domova se bazira na klasičnom tlocrtu prilikom gradnje i uređenja.

Ukoliko se radi o dvospratnom zdanju, on uključuje dnevni boravak, kuhinju i trpezariju na donjem nivou kuće a spavaće sobe sa kupatilima na gornjem nivou. Najvećem broju ljudi odgovara ovakav raspored jer je pre svega logičan kako za svakodnevni boravak tako i za primanje gostiju. Javne prostorije su dostupnije, dok je privatnost nenarušina za sve one kojima zbog odmora ili rada trebaju mir i tišina. Međutim postoje trenuci kada se plan prilikom dizajna izmeni kako bi se maksimalno iskoristio pejzaž na kom se kuća gradi. Tada na scenu stupaju modifikovani iliti obrnuti tlocrti.

Danas vam predstavljamo privatnu rezidenciju u Kvebeku, okruženu zelenilom sa predivnim pogledom na reku i planine u daljini. Ovaj savremen dom odudara od šablona uobičajenog tlocrta i postavlja dnevne prostorije na svoj gornji nivo, dok privatne prostorije smešta na donjem. Gledano sa spoljne strane, može se primetiti da je dom prekriven kedrovim drvetom i borom na donjem nivou, dok je gornja polovina opisana limenim pokrivačem. Kontrasti u pogledu ovog doma nižu se jedan za drugim. Veliki stakleni prozori i staklena vrata od poda do plafona povezuju prostorije za dnevni boravak sa spektakularnim pogledom koji se nalazi spolja.

Dnevni boravak, kuhinja i trpezarija otvorenog plana odeveni su u neutralnom tonu i skreću pažnju na sebe svojom jednostavnošću. Prizemni deo s druge strane pripada belim i sivim tonovima, koji su definisali spavaću sobu, dok je kupatilo u crno-beloj šemi boja. Minimalistički dizajn se provlači kroz enterijer ovog neobičnog doma, čija athitektura se izdvaja i pravi razliku u prostoru. Niz kreveta na sprat pored stepeništa na donjem nivou, kao i veliki trem i bazen koji se nalazi na njemu, čine savršen završni potez pri dizajnu ove kuće.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Povezane teme