Kuća neobičnog oblika na brdu u severnoj Italiji

Peter Pichler Architecture je izgradio jednospratnu kuću sa dvorištem, panoramskim prozorima i krovnom terasom na vrhu brda u Južnom Tirolu.

Italijanska opština sa poetskim imenom Termeno Sulla Strada del Vino je važna vinska regija, dom sorte grožđa Gevurztraminer. Vlasnici jedne od ovdašnjih vinarija odlučili su da trošnu vilu na vrhu brda zamene modernom zgradom. Na tenderu raspisanom pre tri godine, je projekat dobio milanski biro Peter Pichler Architecture.

Arhitekte su pažljivo analizirale kompleksno mesto, čija je geologija odredila oblik zgrade. Da bi stanarima kuće pružili priliku da se dive kružnoj panorami, odlučili su da koriste trakastu strukturu koja se spiralno obavija oko vrha brda. Tako je rođena ideja o zgradi u obliku slova U sa tri sektora koja se nalaze na različitim visinama. Deo kuće je utonuo u brdo dok su arhitekte dale lakonske fasetirane forme drugim, visokim elementima iznad njega.

Niska jednospratnica čini se organskim nastavkom prirodnog pejzaža, a mlečno-siva nijansa teksturnog betona podseća na lokalni krečnjak od kojeg su zidani zidovi vinograda.

Raspored zgrade u obliku slova U omogućio je da se unutar nje stvori udobno dvorište, zaštićeno od vetrova sa jezera Garda. Glavni prostori - dnevni boravak, trpezarija, kuhinja - nalaze se u centralnom krilu, čija staklena fasada gleda na dolinu. U bočnim sektorima su spavaće sobe i kupatila. Arhitekte su unutrašnjost kuće učinile minimalističkom: korišćen je drveni parket i ugradni plakari, beli zidovi i plafoni, tanki crni okviri prozora. Dodatno odmorište bila je krovna terasa centralnog sektora sa malom baštom i garniturom za sedenje.

Povezane teme