Kuća na grebenu naglašava prelaz između prostora i funkcija

Ovaj nesvakidašnji životni prostor je savršeni dokaz da majka Priroda uvek ima najbolje rešenje, čak i onda kada se odlučimo za gradnju na ne tako pristupačnom terenu.

Kada je krenuo u izgradnju ovog projekta, Snorre Stinessen Studio je inspiraciju uzeo iz okolnog pejzaža, ali i iz želje klijenta da stvori mesto za porodična okupljanja i druženje sa prijateljima. Dizajn ove originalne zgrade nastoji da naglasi bliskost sa prirodom, ali i da podvuče granicu između prostora i svakodnevnih aktivnosti, sve u cilju ugodnijeg boravka u zatvorenom.

Kuća se sastoji od nekoliko pojedinačnih volumena i povezanih međuprostora koji pružaju doživljaj boravka na otvorenom i simbolizuju prelaz između prostora i funkcija. Ideja vodilja bila je da se istakne vrednost odnosno značaj svakodnevnih aktivnosti koje se obavljaju u enterijeru, ali i omogući njihovo nesmetano odvijanje bez međusobnog ometanja. Drugim rečima ovo je zgrada koja, zahvaljujući svom dobro osmišljenom rasporedu, zaista omogućava obavljanje nekoliko različitih aktivnosti u isto vreme.

Lokalitet se nalazi na grebenu koji se uzdiže od fjorda ispod i gleda na prirodni otvor u šumi. U dom se ulazi preko centralnog zimskog vrta koji odvaja glavni deo zgrade od prostora koji je zamišljen kao neka vrsta spa ili wellness centra, odnosno zona za odmor i relaksaciju.

Objekat je pozicioniran tako da u potpunosti poštuje raspored i vegetaciju lokacije, a zemljani podovi dnevne sobe, međuprostora i zimske bašte betonirani su kako bi se prilagodili terenu i dodatno naglasili povezanost sa prirodom.

Kada je u pitanju unutrašnjost doma, korišćeni su prirodni materijali, tačnije hrastovo drvo (za plafone) i neobrađeni kedar za stvaranje pojedinačnih volumena koji, kao što i sami imate priliku da vidite, značajno doprinose toplini i udobnosti enterijera.

Povezane teme