Kuća koja se okreće prema Suncu – da, i tako nešto je moguće!

Kuća koja se kreće savršeno u skladu sa Suncem nalazi se u Varšavi i delo je arhitektonskog studija KWK PROMES.

Do sada smo imali prilike da upoznamo sijaset pametnih i funkcionalnih kuća koje su nas svojim inovativnim rešenjima ostavljale bez daha. Bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti nešto poput kuće koja prati ritam Sunca. Želja investitora bila je zapravo jednostavna i opuštajuća kuća sa ravnim krovom, koja će “nekako” reagovati na kretanje Sunca tokom dana.

Rešenje se nametnulo kroz korišćenje promenljivih mehanizama koji stvaraju momentalnu konekciju sa okolinom. Polazna tačka je bilo neizgrađeno mesto pravilnog oblika smešteno u predgrađu Varšave, okruženo prosečnim porodičnim stanovima. I tako je pravougana masa krenula u svoj pohod...

Arhitektonska konfiguracija, podeljena u tri celine, zamišljena je kao kvadrant, pa je tako i ova kuća dobila isto ime starog uređaja koji se koristio za određivanje položaja nebeskih tela. To je ujedno i razlog za odabir baš ove osnove kada je reč o konceptu pokretnog dela zgrade.

Glavni deo čine dva sprata od kojih je jedan (takozvani dnevni) smešten u prizemlju i okrenut prema privatnom delu bašte, dok se na spratu nalaze dve spavaće sobe sa kupatilima.

Deo ove impresivne građevine koji je verovatno i najinteresantniji jeste SPA područje u centralnom pojasu, koje zajedno sa glavnim delom određuje dve krajnosti koje i ograničavaju kretanje terase. Dnevni boravak i pomenuti deo za opuštanje se nalaze u vrtu i gledaju jedan na drugi, a primenom sistema električnih zavesa moguće ih je zasenčiti i obezbediti im dodatnu privatnost.

Terasa reaguje na Sunce i prati njegovo kretanje pa je domaćinima zagarantovana hladovina i prijatno provetravanje u zavisnosti od doba godine. Celokupan sistem zapravo reguliše količinu sunčeve svetlosti u prostorijama pa se tako tokom leta svetlost može prigušiti i obrnuto – zimi je “dozvoljen” njem maksimalan ulazak u unutrašnjost.

A kada je o unutrašnjosti reč, evidentna je dominacija bele boje, dok je na podovima korišćena epoksidna smola. Paleta nijansi belih, sivih i crnih boja u prizemlju obogaćena je upotrebom toplih tonova i dodavanjem brojnih umetničkih dela u celu priču. U sobama se mogu naći zemljani tonovi, od nežno sivih do bež varijanti koje doprinose stvaranju intimne i prijatne atmosfere.

Izvor: archdaily

Photo: Joel Hauck (interiors), Olo Studio, Juliusz Sokołowski

Povezane teme