Kuća kao skrovište u šumi

Ova moderna kuća nalazi se na 90 minuta vožnje od Montreala u šumskoj oblasti Kanade i ostvarenje je arhitekte Pola Bernijera.

Kuća na jezeru Grenier prati talasaste linije terena na kojem se nalazi i i njena forma se uvija, prateći put kroz drveće, kako bi okruženje ostalo netaknuto. Prizemna građevina je ušuškana vertikalnim kedrovim lestvicama, vodootpornim i prilagođenim ozbiljnoj klimi ovog regiona.

Uzak otvor podseća na kovertu i poziva posetioce u svoj enterijer. Južna fasada kuće otvara se prema prirodi da bi pustila svetlost u unutrašnjost i otvorila sjajne vizure. Konstrukcija ulazi u svoj poslednji zavoj, orijentišući se ka čistini u šumi, koja nudi pogled na potok koji je preseca.

Enterijer je moderan, nameštaj je minimalističkog stila, sadrži neonsko svetlo i masivno glazurno otvaranje. Jezgro životnog prostora rezidencije je velika otvorena površina, okupirana sa tri apstraktna drvena volumena:ostava i klupe na ulazu, kuhinjsko ostrvo i police kućnog, televizijskog i zvučnog sistema. Jedan od najspektakularnijih enterijera ovog modernog utočišta je soba poduprta na južnoj strani, sa neverovatnim pogledom na jezero. Ovo je mesto gde se izbliza može iskusiti priroda, zahvaljujući oknu prozora koje pokriva prostor u kvadraturi.

N.Đ.

Povezane teme