Kuća inspirisana štalom promoviše fluidan prelaz između unutrašnjih i spoljnih prostora

Sagrađena 2022. godine, ova jedinstvena rezidencija slavi sklad između modernog dizajna i prirode...

Ovo remek - delo arhitekure potpisuje Tamara Vibovo, koja u potpunosti redefiniše način života inspirisan klasičnom štalom. Dizajneri vešto koriste Shou Sugi Ban tehniku za izdržljivu, vatrostalnu spoljašnost koja je pritom u potpunosti otporna na termite. Unutar svojih zidova, dom je pažljivo osmišljen kako bi zadovoljio potrebe mlade porodice, stavljajući akcenat na prirodno svetlo, svež vazduh i materijale koji ne izazivaju alergije.

Kuća pruža oazu mira, sjedinjujući besprekorno život unutar zidova sa spoljnim prostorom, donoseći inovativan dizajn koji odgovara potrebama svojih stanara. Ima izgled savremene štale koja se nenametljivo uklapa sa okolnim drvećem zahvaljujući promišljenom dizajnu. 

Sastoji se od dve ključne komponente: produženih krovnih konstrukcija i centralne platforme koja ih povezuje. Još impresivnije, ova platforma vešto integriše drveće u svoj kružni dizajn, koji istovremeno definiše dvorište kuće. Upravo taj inovativni dizajn i obilje prirodnog svetla definišu kuću i njenu unutrašnjost, dok pametna upotreba kružnih praznina poboljšava arhitekturu, stvarajući jedinstveno prostorno iskustvo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BYKANO (@by__kano)

Održivi materijali i enterijeri prilagođeni porodici su još jedna značajna karakteristika ovog doma. Spoljašnost obložena izdržljivim crnim ugljenisanim drvetom pravi kontrast sa unutrašnjošću u kojoj dominira svetlost. Enterijer, opremljen nameštajem od drveta, sirovim i poliranim betonom, odgovara potrebama porodice koja izbegava krzno i vunu zbog alergija. Ručno izrađene pločice zamenjuju tradicionalne tepihe, pružajući posebno taktilno iskustvo.

Kuća promoviše fluidan prelaz između unutrašnjih i spoljnih prostora, osiguravajući obilje svetlosti i svežeg vazduha u svakoj sobi. Po dolasku, posetioce dočekuje prostrani betonski plafon sa "oreolom", a put kroz kuću vodi do drvenog paravana sa pogledom na dvorište i bazen. Trpezarija, smeštena u središtu kuće, harmonično se povezuje sa dvorištem, bazenom i kuhinjom, stvarajući osećaj prostranosti.

Skulpturalno stepenište u dnevnoj sobi, izrađeno od tamnog čelika i drveta, dodaje umetnički dodir dok se povezuje sa drugim spratom. Pasivni dizajn kuće, sa strateškom postavkom na zapadnoj strani, pruža prijatnu popodnevnu hladovinu i koristi drvene ekrane za filtriranje jutarnje sunčeve svetlosti, stvarajući igru svetlosti i senki. Ovi ekrani se takođe otvaraju otkrivajući krovne bašte, kako bi sjedinili arhitekturu sa zelenilom.

Svojim inovativnim dizajnom, održivim materijalima i pažljivom integracijom unutrašnjih i spoljnih prostora, ovaj prelepi dom postavlja novi standard za savremeni život, u potpunosti prilagođen potrebama svojih stanara.

Povezane teme

09.04.2024 Arhitektura

Harmoničan spoj istorije i modernog dizajna

Ova kuća predstavlja spoj klasičnog dizajna sa modernim elementima, uz duboku povezanost sa prirodom, što je rezultat marljivog rada dizajnerskog tima i pažljive izrade svakog deta...

07.04.2024 Arhitektura

Pažljiv dizajn malu kuću pretvara u oazu mira i udobnosti

U današnjem svetu koji se neprestano menja i prilagođava novim izazovima, koncept malih, kompaktnih kuća postaje sve privlačniji. Ove kuće su pažljivo dizajnirane kako bi pružile s...

05.04.2024 Arhitektura

Ova naizgled jednostavna kuća je simbol udobnosti i topline

Svi delovi kuće dizajnirani su tako da se uklapaju u prirodno okruženje, tako da slobodno možemo reći da ova naizgled jednostavna kuća definitivno pruža udobnost i toplinu svojim v...

03.04.2024 Arhitektura

Neobična energetski efikasna kuća inspirisana lokalnom prirodom

Lokacija, karakteristična po svojim nepravilnim terenima i blago izdignuta, pruža stanarima neverovatan pogled na more i planine gotovo iz svake sobe.

01.04.2024 Arhitektura

Savršeno utočište za sve ljubitelje luksuza i prirode

Osim što predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, ovaj dom takođe naglašava suštinsku vezu između čoveka i prirode.

30.03.2024 Arhitektura

Ova kuća nije samo prostor za život, već dugoročna investicija u harmoniju s prirodom!

Svaki detalj u ovom domu, od pažljivo odabranih materijala do zanatskih radova, odražava predanost održivom dizajnu i dugoročnom kvalitetu.

28.03.2024 Arhitektura

Arhitektonski poduhvati koji oduševljavaju hrabrim oblicima i prozračnim fasadama

Ovi građevinski poduhvati izazivaju divljenje svojim hrabrim oblicima, prozračnim fasadama i elegantnim linijama, istovremeno se usklađujući sa svojim okruženjem ili stvarajući kon...

26.03.2024 Arhitektura

Savršeno utočište pored jezera - spoj prirodne lepote i elegancije

Ova prelepa brvnara ne samo da predstavlja vrhunac dizajnerske ekspertize, već i oduševljava svojom sposobnošću da spoji čoveka sa prirodom na način koji je inspirativan i očaravaj...

24.03.2024 Arhitektura

Biblioteka koja ima oblik spiralne školjke izgrađena je od cigle livene na licu mesta

Ova biblioteka je spiralna školjka zagrljena visokim travnatim poljem, koja pokušava da istraži mogućnost fuzije između savremenog formalnog izraza i narodne materijalne kulture.

22.03.2024 Arhitektura

Dizajn ove kuće nije samo estetski privlačan, već i savršeno funkcionalan

Dizajniran i za estetsku harmoniju i za funkcionalnost, ovaj dom je pedantno pozicioniran kako bi maksimizirao izloženost susednim i udaljenim pejzažima.

20.03.2024 Arhitektura

Lepota skandinavske arhitekture: elegancija, minimalizam i funkcionalnost

Skandinavski stil arhitekture je jedinstveni izraz koji kombinuje funkcionalnost, estetiku i prirodne elemente kako bi stvorio harmonične i udobne prostore.