Kuća dizajnirana kao origami - sa armiranim betonom umesto papira

 Više od arhitekture, „savijena betonska konstrukcija“ spolja i iznutra!

Origami je veština koja se sastoji u presavijanju papira bez upotrebe makaza ili lepka za dobijanje figura različitih oblika počevši od kvadratne ili pravougaone početne osnove. Ova umetnost, rođena u Kini oko I ili II veka nove ere, bila je inspiracija za poreklo ove kuće u Kuvajtu, koja je ubrzo postala ikoničan element susedstva.
Arhitektonska firma koju su osnovali Joaquín Pérez-Goicoechea i Nasser B. Abulhasan, AGi architects, želeli su da skrenu pažnju na ovu porodičnu kuću zahvaljujući ideji da počnu od pravougaonika i, silom nabora, dobiju oblik koji vidimo danas na fasadi.

Zgrada je konstrukcija od armiranog betona savijena poput origamija, koja se rotira stvarajući centralno dvorište. Koristeći samo jedan materijal, beton, rezultat je robusna i monolitna arhitektura. Fasada ima malo otvora prema ulici, čime se osigurava privatnost stanara.

Centralni popločani deo okružen je zidovima i krovovima koji se spiralno otvaraju kako bi se povezali sa gornjim spratom. Unutrašnjost odgovara na spoljašnji dizajn istim naborima koji zidu i plafonu daju pokret i skulpturalnu plastičnost. Što se tiče enterijera, arhitektonska firma je izbegavala hodnike, tradicionalnu strukturu arhitekture, objedinjujući enterijere koji gledaju na zajedničke prostore i unutrašnje dvorište. Zahvaljujući kliznim staklenim vratima, prirodna svetlost dvorišta prodire u unutrašnje prostore kao što su dnevni boravak ili kuhinja. Beli enterijer u kombinaciji sa drvetom poda koji se ponekad uzdiže na zidovima savršeno se usklađuje sa zatvorenim bazenom, gde su biljke korišćene za donošenje dodira boja i kontakta sa prirodom neophodnim da bi betonska arhitektura bila dobrodošla.

 

Povezane teme