Kao ptičje gnezdo na drvetu: strateško pozicioniranje za savršenu organizaciju prostora

Više slika

Više slika

Kuća se nalazi na privatnom zajedničkom putu, pa su sekundarni volumeni duž puta projektovani sa akcentom na očuvanju privatnosti stambenog prostora.

Ovi prostori, okrenuti prema prelepom pejzažu, pružaju dodatnu izolaciju. Na samom ulazu u lokaciju kuća je suptilna i gotovo neprimetna. Zadržana je postojeća zrela vegetacija, a boja drvene fasade harmonično se stapa sa korenjem okolnog drveća. Kuća suptilno leži na strmoj padini ispod prilaznog puta, stvarajući izgled nepristupačnosti, skoro kao ptičje gnezdo na drvetu.

Pogled iz kuće sa terase od belog kedraphoto: Maxime Brouillette

Kroz veliki otvor na fasadi pruža se zadivljujući pogled na planinu, koji se može videti kroz stakleni prolaz do glavne spavaće sobe i natkrivene terase. Ovo je prvi kontakt koji kuća omogućava sa svojim pastoralnim okruženjem. Most povezan sa kućom poziva nas da istražimo prirodni pejzaž pod zaštitom stoletnih borova.

Staza od kedra prelazi glavni volumen ka spektakularnom vidikovcu. Pre nego što posetioci stignu do glavnog ulaza, privlače ih panoramski pogled. Ovde se vidi pozitivan uticaj arhitekture koja oblikuje put svima koji dolaze u ovaj dom, dok istovremeno omogućava i vlasnicima da vide dolazak posetilaca.

Glavni ulaz, orijentisan na severoistok, vodi do sekundarnih volumena. U ovom delu kuće nalaze se glavne površine za kretanje, komunalne površine i ostave. Po ulasku u predsoblje, gosti imaju direktan pristup glavnom dnevnom delu kuće, apstraktnom volumenu koji izgleda kao da lebdi iznad nižih nivoa i susednih prostora. Stakleni zid u dnevnoj sobi pruža prekrasan okvir za pogled na reku.

Posmatrano izdaleka kuća izgleda kao ptičje gnezdo na drvetuphoto: Maxime Brouillette

Glavnoj spavaćoj sobi se može pristupiti kroz stakleni prolaz, pružajući privatnost uz obilje prirodnog svetla. Terase za sunčanje na nivou dvorišta obuhvataju sobe za goste, drugi dnevni boravak i pristup terasi sa pogledom. Prvobitna ideja je bila da se dizajnira mesto tako da stanari žive u okviru umetničkog dela koje se stalno menja sa godišnjim dobima, vremenom i dobom dana.

Unutrašnji i spoljašnji prostori ovog neverovatnog doma se savršeno prelivaju, dajući utisak o tehničkom izazovu konstrukcije, koja uključuje duple konzole i grejane delove. Velika pažnja je posvećena detaljima i ukupnom kvalitetu izgradnje. Rezultat je savršena integracija izolacije, strukturnih elemenata i mehaničko-električnih sistema sa arhitektonskim komponentama podova i krovova.

Kuća obložena panelima od belog kedraphoto: Maxime Brouillette

Povezane teme

21.02.2024 Arhitektura

Kuća inspirisana štalom promoviše fluidan prelaz između unutrašnjih i spoljnih prostora

Kuća pruža oazu mira, sjedinjujući besprekorno život unutar zidova sa spoljnim prostorom, donoseći inovativan dizajn koji odgovara potrebama svojih stanara.

19.02.2024 Arhitektura

Ova neverovatna montažna kućica nudi sve za normalan život i spremna je za pokret kad i vi!

Prednost stanovanja u malim kućama je upravo ta što omogućavaju da sve što imate ponesete sa sobom i smestite u taj ograničeni prostor. Poslednjih godina svedoci smo ekspanzije raz...

17.02.2024 Arhitektura

Jedinstveno mesto za uživanje: mala kuca izgrađena od transportnih kontejnera

Ovo jedinstveno utočište, formirano od dva transportna kontejnera, kombinuje skandinavski dizajn sa tropskim stilom.

15.02.2024 Arhitektura

Sofisticiran spoj prirodnih materijala: kuća od kedra, hrasta i oraha

Smeštena u dubokom zagrljaju šume, ova kuća od svetlog drveta nije samo udoban dom, već i svojevrsna oda lepoti prirode, simbol spokoja i povezanosti s okolinom.

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.