Kamena kuća u Serifosu sa pogledom koji oduzima dah

Mala, ali funkcionalna kuća od 30 kvadratnih metara u Kalo Ambeli, Serifosu, oličenje je vrhunskog letnjeg sna na Egejskom moru.

Mala vila Keli, dobila je ime po starogrčkoj reči "Kellin" što znači ćelija. Ovo je kamena kuća izgrađena u stilu ostrva, koja se nalazi u južnom delu Serifosa. Glavni adut male, ali funkcionalne kuće je impresivan pogled na Egejsko more, kako iz pergole sa ugrađenim sofama, tako i iz dvorišta sa kamenjem koje izgleda da lebdi iznad pučine. Sa dve drvene ležaljke koje su strateški postavljene na ivici litice, posetilac uživa u čaroliji otvorenog horizonta. Ovde, pri izlasku ili zalasku sunca, svetlost čini da sve izgleda nestvarno, kao da ste na mestu gde vreme staje i važno je samo plavetnilo ispred vas.

Osim male kuće Keli od 30 m², na istom području postoji i veća kuća od 90 m², Mandri. Obe su deo kompleksa Pende Natura Residences, koji je dizajnirala arhitektonska firma C-O lab.

Dve kuće Mandi i Keli izgrađene su u neplodnom divljem pejzažu u podnožju impozantne gole planine.

Stara „ćelija“ koju su pastiri nekada koristili za odmor i skladištenje svog alata, pretvorena je u modernu kolibu koja na nekoliko kvadratnih metara ima svu modernu udobnost. Dizajn prostora zasnivao se na poštovanju prirodnog okruženja. Iz tog razloga, materijali koji su već postojali na ovom zemljištu korišćeni su za obnovu kuće. Pogled iz svakog ugla dvorišta oduzima dah i stvara vrhunsko iskustvo za sve posetioce.

Srce kuće kuca ispod drvene pergole, gde svakodnevica ima još jedan kvalitet. Kad neko sedne na ugrađeni kauč u dnevnoj sobi na otvorenom, uživa u spektaklu Egejskog mora u ... prvoj projekciji!

Obroci se služe u drvenoj trpezariji na otvorenom sa divnim podlogama od slame. Doručak sa lokalnim proizvodima iz Serifosa pravi je mali ritual u ovoj vili. Drvo, kamen i cement stvaraju sofisticiran moderan enterijer koji balansira između egejske tradicije i minimalizma. Mala udubljenja koja se odnose na uske prozore starih ostrvskih ćelija, ukrašavaju spoljne zidove.

Unutar ove male kuće nalazi se otvoreni prostor sa udobnim bračnim krevetom i sofom. Umesto polica, kameni ugrađeni pult i udubljenja obavljaju poslove male kuhinje za kafu, jer se kuvanje odvija u otvorenoj kuhinji. Kupatilo je nezavisan prostor ugrađen u stenu.

Utiske, međutim, kradu eksterijeri. U velikoj zasenjenoj pergoli od drveta divljeg kestena nalaze se trpezarija i dnevni boravak na otvorenom, kao i mala kuhinja. Odavde se pruža neometan pogled na more.

U podne, na siesti, nakon jela, ko god ovde sedi, oseća se kao da je u raju. Najbolji sati su ubrzo nakon izlaska sunca i nedugo nakon zalaska sunca.

Povezane teme