Kamena kuća u Alpima

Alfredo Vanotti je kompletirao dizajn Casa VI, privatne stambene jedinice smeštene u Orobie Alpima, na 1000 metara nadmorske visine u Piatedi.

Vlasnik je želeo da pretvori ruinu postojeće strukture koja se tu nalazi, u energetski efikasno prirodno utočište sa širokim pogledima na dolinu.

Princip koji je vodio rad arhitekti kroz celokupan proces izgradnje je bio usmeravan osnovnom idejom da ova planinska kuća mora biti samoodrživa. Kompaktan dom se uklapa u svoje prirodno okruženje zahvaljujući kamenoj i staklenoj fasadi, sa oknima prozora i štokovima vrata načinjenim od drveta ariša.

Prizemni nivo sadrži dnevnu sobu, kuhinju i kupatilo, dok su na spratu smeštene dve spavaće sobe i kompaktno potkrovlje koje služi kao kancelarijski prostor.

Enterijer ove kuće je kreiran od mešavine materijala, uključujući ojačani beton, prirodno drvo ariša i čelik. Minimalistički nameštaj je postavljen na način kojim privlači pažnju na veličanstvene planinske vrhove.

"Želeo sam da pridam veliku važnost lokalnim zanatskim veštinama, pokušavajući da sa njima stvorim sve komade mog ličnog dizajna", izjavio je Vanoti. "Kamin, sto, stolice, stepenice, bide i lavabo su ručno izgrađeni uz pomoć veoma veštog tima."

N.Đ.

Povezane teme