Kamena kuća moderne arhitekture

Smeštena u bugarskom mestu Targovište, Slight Slope Long House predstavlja modernu stambenu jedinicu, osmišljenu od strane I/O arhitektonskog studija kao horizontalni volumen...

Sudeći po razvojnom timu projekta, topografija mesta podseća na pećine antičkih pozorišta, dok se sama dugačka struktura sučeljava željenoj sunčanoj orijentaciji i pruža pogled koji je blago suprotan padini. Na ovaj način omogućen je dijagonalni ulazak svetlosti u kuću, a visina njenih prostora menja se u odnosu na nove privatnosti koji su u svakom od njih kreirane sa ciljem.

U suprotnom pravcu odvojeno od glavne progresije, nalaze se gostinjske sobe smeštene iznad kompresovanog prostora ulaznog hola i garaže. Nekonvencionalna geometrija čitavog projekta navodi pogled duž dijagonalnih linija stvarajući zabavan i iznenađujući efekat.

Slight Slope Long House u sebi omogućuje izdašne dnevne i trpezarijske površine, tri kupatila, kućnu kancelariju i garažu u koju staju tri automobila. Unutrašnja struktura potpuno odgovara komplementarnom prostoru verande nalik stepeništu okrenute prema parku, kao i terasastom delu dvorišta koje se nalazi iza kuće.

Monolitna pojava kamene fasade i grandioznih predimenzioniranih arhitektonskih elemenata sa jedne strane, perspektivne korekcije prednje kote koja nastaje iz ostalih na imanju, kreiraju i regulišu na dvosmislen način samu skalu velike strukture, kako su arhitekte jednom prilikom objasnile. Samoodržive karakteristike projekta uključuju pasivne sunčane zastore, grejnu pumpu sa uparenim zemljanim izmenjivačima toplote i upotrebu kamena koji je obezbeđen iz lokalnih izvora.

N.Đ.

 

Povezane teme