Kamena fasada krije egzotični biser Majorke

Majorka je ostrvo puno prelepih prirodnih pejzaža i slikovitih kamenih gradova koji u sebi kriju bogatu istoriju i tradiciju.

Ali nije samo istorija ta koja se krije na ovom neverovatnom ostrvu. Pronašli smo pravi dragulj španske arhitekture – kamenu vilu koja je izgrađena korišćenjem tradicionalnih tehnika i materijala kao što je kamenje iz lokalnog kamenoloma. Kamena fasada, koja je zasnovana na tipičnom dizajnu karakterističnom za ovo područje, može se naći po celom ostrvu, i to najčešće u obliku ograde ili potpornih zidova.

Osim estetike, ova masivna fasada pomaže da se kuća ohladi tokom letnjih meseci i ima veliki potencijal za akumulaciju toplote zimi. Kuća poštuje lokalne uslove, stoga nudi niz prirodnih sistema koji se koriste za dodatno stvaranje hladovine tokom vrelih letnjih dana, ali omogućava i neophodnu ventilaciju.

Sklopivi drveni kapci su još jedna prirodna prevencija toplote. Uske vertikalne lamele stvaraju nežnu igru senki u unutrašnjosti, koja dopunjuje lokalnu tradicionalnu atmosferu. Prostori između lamela omogućavaju cirkulaciju vazduha čak i kada su roletne zatvorene, a dizajn vile je u potpunom skladu sa prirodnom ventilacijom koja se može koristiti lokalno ili u celoj kući prema trenutnim potrebama.

Različiti otvori za prozore na svakom spratu omogućavaju da svež vazduh ulazi i struji kroz kuću do krovnih prozora, što obezbeđuje vertikalnu i horizontalnu ventilaciju.

A kada je u pitanju unutrašnjost, drvo, lokalni kamen i beton su dominatno korišćeni materijali koji se mogu sresti svuda po domu. Namera dizajnera je bila da zidovi unutar vile budu umereni i neutralni, kako bi se omogućilo da nameštaj po meri zasija punim sjajem.

Inače, zanimljivo je pomenuti i to da svaki materijal ima specifičnu ulogu u dizajnu ovog egzotičnog životnog prostora. Tako drvene lamele postavljene tik uz stepenište stvaraju vertikalne ose, odnosno takozvani skelet kuće, dok grupa ručno rađenih keramičkih privezaka daje jedinstven utisak iznad trpezarijskog stola.

Okolina zajedno sa pozicijom kuće stvara različite poglede na svakom nivou. Na donjem spratu vizuelno ste povezani sa beskrajnim morem, dok se s druge strane, iz prostorija koje se nalaze na višem spratu, noću vidi prelepi osvetljen grad. Poslednji, treći pogled je iz beskonačnog bazena, gde se voda u bazenu neprekidno stapa sa morem i horizontom.

Povezane teme