Kamena fasada, betonske ploče i prirodni sistemi ventilacije čine ovu kuću jedinstvenom

Kažu da ova kuća omogućava svojim stanarima da dožive izvanredne trenutke. Gledajući fotografije, ne možemo a da se ne složimo sa tom konstatacijom...

Majorka je ostrvo puno prelepih prirodnih pejzaža sa slikovitim kamenim gradovima punim istorije i tradicije. Arhitektura ovog podneblja zasniva se na korišćenju tradicionalnih tehnika i materijala, tačnije kamena iz lokalnog kamenoloma. Kamene fasade zasnovane na tipičnom dizajnu mogu se naći na celom ostrvu, dok su ograda i potporni zidovi izgrađeni čuvenom tradicionalnom suvom tehnikom “pedra en sec”.

Osim estetike, ovakva masivna fasada umnogome pomaže da se kuća ohladi tokom letnjih meseci, odnosno da akumulira neophodnu toplotu u zimskim danima. Kuća poštuje lokalne uslove, pa tako nudi brojne prirodne sisteme ventilacije i stvaranja hladovine. Pre svega, prozori su osmišljeni tako da se guraju unutar konstrukcije kako bi se stvorila hladovina od betonskih ploča, dok su sklopivi drveni kapci još jedna prirodna prevencija toplote.

Uske vertikalne lamele stvaraju nežnu igru senki u unutrašnjosti, koja upotpunjuje lokalnu tradicionalnu atmosferu. Prostori između lamela omogućavaju cirkulaciju vazduha čak i onda kada su roletne zatvorene, tako da dizajn u potpunosti podržava prirodnu ventilaciju koja se može koristiti lokalno ili u celoj kući, sve zavisno od trenutnih potreba. Različiti otvori za prozore na svakom nivou omogućavaju svežem vazduhu da ulazi i struji kroz kuću do krovnih prozora što obezbeđuje kako vertikalnu tako i horizontalnu ventilaciju.

Takođe, ovaj dom je u potpunosti u skladu sa lokalnom arhitekturom – njegova kamena fasada se neprekidno uliva u unutrašnjost i to u kombinaciji sa krečnim malterom. Namera dizajnera je bila da pozadina unutrašnjosti bude umerena, što omogućava da se nameštaj po meri ističe. Drvo, lokalni kamen i beton su dominantno korišćeni materijali, a svaki od njih ima određenu ulogu u dizajnu.

Primera radi, drvene lamele uz stepenište stvaraju takozvane vertikalne ose ili skelet kuće, dok grupa ručno rađenih keramičkih lustera daje jedinstven utisak iznad trpezarijskog stola. Čak i apstraktna bronzana statua anđela strateški je okrenuta ka ulaznom holu. Okolina zajedno sa pozicijom kuće stvara razlilčite poglede na svakom nivou, pa ste tako na donjem spratu vizuelno povezani sa beskrajnim morem, dok se sa viših spratova noću vidi prelepi osvetljen grad.

Izvor: archdaily

Povezane teme