Kamen i drvo odgovorni za stvaranje ove šumske oaze

Niz jednostavnih kamenih volumena omogućio je stvaranje glavne i gostinjske kuće na prilično jedinstvenoj lokaciji...

Udružene u svom jedinstvenom lokalitetu, ove dve građevine pružaju porodici i prijateljima udoban smeštaj. Glavna kuća smeštena je na malom platou i to na vrhu strmog nagiba tako da u potpunosti uživa u prelepom pogledu sa jedne, kao i glavnom putu sa druge strane. Kameno postolje i kameni zid čine osnovu a ujedno i prednji deo kuće, što istovremeno obezbeđuje i razdvajanje glavnog nivoa na dva područja: javno i privatno.

Na vrhu niske kamene podloge nalazi se lagana drvena konstrukcija sa jednostavnim spuštenim krovom koji tako postaje idealan način za zaštitu od letnjeg sunca, a ujedno omogućava i prodor maksimalne svetlosti tokom zimskih meseci. Stakleni zid koji se prostire u južnom delu zgrade samo dodatno naglašava sveukupni utisak svetlosti i topline prostora.

Jedini deo doma koji se susreo sa značajnijim tehničkim izazovima bila je gostinjska kuća koja, baš kao i glavna, početni koncept ima u kamenoj kuli postavljenoj blizu središta male kružne parcele. Njen glavni ulaz nudi lak pristup svim prostorijama kroz jednostavan otvor u punoj visini. Pa ipak, stepenište sastavljeno od betonske podloge uklesane ispod velikih prozora, je glavni krivac kada je osvetljenje doma u pitanju. Drugim rečima, ono je omogućilo prirodnom svetlu da ispuni prostor dok vodi goste prema spavaćim sobama koje se nalaze na donjem nivou kuće.

Nasuprot ulaza smešten je veliki vidikovac sastavljen sa velikom prostorijom koja služi kao dnevni boravak. Ovo definitivno deluje kao najudobniji deo doma prvenstveno zahvaljujući kamenim zidovima i mudrom izboru nameštaja sa kožnim elementima. U nastavku dnevne sobe nalazi se i prostrana trpezarija koja je zamišljena kao neka vrsta trostranog staklenog predmeta koji pluta u šumi drveća, pa se i ovaj deo doma slobodno može pohvaliti fantastičnim pogledom.

Izvor: hoedemakerpfeiffer.com

Povezane teme