Jedinstveno proširenje kuće nadahnuto Diznilendom

Pri renoviraju starih zdanja i proširenjima koja su obično u zadnjem delu, vlasnici kuća pronalaze inspiraciju na najrazličitijim mestima.

Jedno takvo proširenje koje je svoje nadahnuće našlo na vrlo ali vrlo neobičnom mestu, predstavljamo vam danas. U pitanju je jedinstveno proširenje koje uključuje lažnu planinu koja podseća na onu kakva postoji u Diznilendu. Ovo delo napravio je za svoju porodicu arhitekta Mat Barnes, osnivač kompanije CAN. On je proširio svoju porodičnu kuću dodajući joj u zadnjem delu lažnu planinu od penastog aluminijuma.

Ovaj element je dizajniran u znak počasti vožnjama boba u Diznilendu u Kaliforniji. Sam element koji se veličanstveno uzdiže nad proširenjem kuće, dao je projektu ime – Mountain View. Međutim maštoviti detalji se tu ne zavšavaju. Kuća takođe sadrži i jednobojni salon ispunjen arhitektonskim fragmentima i kuhinju od recikliranih dasaka za sečenje. Obnova ovog zdanja se usredsređuje na proširenje u zadnjem delu, koje je omogućilo stvaranje dnevnog i trpezarijskog prostora otvorenog plana koji se otvara ka bašti.

Umesto da u potpunosti budu srušeni, pojedini delovi zidova su ostali i kao takvi čine meku pregradu između kuhinje i trpezarije u originalnom delu kuće, i novog dnevnog boravka koji se nalazi iza. Kuhinja je dizajnirana tako da se ističe u prostoru, naizmeničnim plavim i sivim pločama. Postoje i dodatne reference koje ukazuju na planinsku geografiju, poput stubova u crveno-belom tonu i zida koji je okrenut ka jugu koji je specifičan po svojoj gruboj teksturi.

U prostoru su prisutne biljke i umetnčka dela koja se protežu od poda do plafona, kao i vrlo upečatljivo stepenište popločano mozaikom. Celu priču zaokružuju crvene strelice koje inspiraciju vuku iz dečijih crtanih filmova. Dnevna soba koja se nalazi na drugom delu kuće zamišljena je kao kontrast šarenolikom proširenju. Gotovo sve u ovoj prostoriji je obojeno nijansom plave boje, uključujući i arhitektonske lajsne koje ukrašavaju zidove.

Plavo – bele pločice opisuju kupatilo i daju mu preko potrebnu jednostavnost. Hodnik je takođe primetno mirniji, sa belim zidovima, izloženim drvenim daskama i zastakljenim plafonom. Svetlost koja se u ovom prostoru smenjuje u toku dana daje mu karakter i čini da ne gubi svoj interes.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

 

Povezane teme