Jedinstvena i održiva kuća u stilu džungle

Dobrodošli u modernu džunglu u sred Sidneja.

Stanovanje u ovoj kući, koja je delo arhitektonske radionice CplusC bavi se održivošću na najvišem nivou. Kuća je napravljena u celosti od recikliranog materijala, ima baštu sa povrćem na krovu i akvaponični sistem koji u sebi sadrži jestivu ribu.

Projekat izgradnje ove kuće je sa svojim solarnim pločama, baštom i ribnjakom koji sadrži jestive smuđeve osmišljen kao odgovor na klimatske vanredne situacije. Njegova svrha je da posluži kao model za održiviji urbani način života. Budući da savremeno čovečanstvno u gradskim sredinama nema mnogo dodirnih tačaka sa uzgojem hrane, biljnim i životinjskim svetom uopšte, ovo je alternativa koja deluje zaista primamljivo.

Kompletna krovna konstrukcija dizajnirana je za obezbeđenje drenažu jezercetu na otvorenom i žardinjerama u kojima se nalazi voće i povrće. Otpadne vode bogate azotom iz ribnjaka koji se nalazi između spoljne fasade kuće i unutrašnjeg zida na prvom spratu, navodnjavaju i đubre baštu. Kišnica se odvodi u podzemni rezervoar, filtrira i vraća nazad u ribnjak.

Prednja strana kuće je dizajnirana sa ciljem da se što bolje uklopi u naselje u kom se nalazi. Savremenija fasada u panelnom stilu se nalazi sa zadnje strane. Jedan spoljni zid Jungle House-a, prekriven je sjajnim crnim solarnim pločama koje generišu energiju za kuću. Veliki broj prozora na kući dozvoljava svetlosti u obilju da ulazi u enterijer i hrani biljke sunčevim zracima.

Spiralno stepenište od recikliranog drveta i čelika povezuje sva tri sprata kuće, udvostručujući se kao svetlosni prostor i provlačeći hladan vazduh kroz kuću. Svaki pedalj kuće je ispunjen biljkama širokog spektra koje vlasnicima omogućavaju zdraviji i održiviji način života.

Urbana varijanta vrta, prilagođena potrebama savremenih ljudi.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme