Izvanredan potez arhitekture na osnovu kog jedan dom liči na igru iz Tetrisa

Nema te osobe koja nije prosto obožavala čuvenu igricu Tetris, kada se pojavila pre savremenih Playstatin konzola.

Baš po uzoru na nju, jedan arhitekta pomera granice savremene arhitekture i stvara impresivna zdanja. Poznat po upotrebi dramatičnih uglova i izazovnih lokacija, arhitekta po imenu Milad Eshtiyaghi vizualizuje smela i jedinstvena skrovišta u stilu vila na vrhnovima litica, kojima daje vrlo odvažan izgled. Smeštena na izazovnoj lolaciji, tik iznad vodopada, izometrična planinska kuća koju vam danas predstavljamo vrhunski je primer odsustva ograničenja kada mašta preuzme stvar u svoje ruke.

S jedne strane ovaj dom odlikuje staklena fasada i geometrijska struktura, a sa druge ona predstavlja vrlo miran dom, kakav i treba da bude obzirom da je predviđena da bude kuća za odmor. Posvećen održivom dizajnu Eshtiyaghi dozvoljava postojećem okruženju da definiše parametre i ukupnu strukturu objekta. Razmaci između svakog nivoa predstavljaju dvorišne prostore nastale kao cilj dizajnerovog izbora da zaokrene raspored u kući kako bi se sačuvala prisutna stabla na ovoj litici.

Dom nosi naziv Mountain House i baš kao što onaj ko drži Tetris u ruku kontroliše kako će oblici koji padaju biti okrenuti i složeni, tako je i Milad vrlo vešto naložio “slaganje” nivoa ovog objekta, stvorivši autentično zdanje. Objekat se nalazi u Kanadi i sadrži tri nivoa, koji presecaju jedan drugi i koji stvaraju idealno mesto za beg od svakodnevice. Enterijer ovog doma ima prigušenu eleganciju i ostavlja utisak sličan akordima iz starih holivudskih filmova. Dugi zasenjeni hodnici i grandiozna viseća rasveta daju mu odraz glama i stila.

Staklena fasada simetrično prekinuta kvadratnim prozorskim staklima, spaja unutrašnje sa spoljašnjim prostorima na kojima se nalazi mnoštvo terasa i šetališta. Prirodna svetlost je ona koja ima završnu reč u pogledu ovog neobičnog doma.

Ž.J.

Izvor: Yankodesign

Povezane teme