Izložene betonske površine stvorile neobičan dom u Švajcarskoj

Debeli betonski ispusti i živopisna priroda u pozadinu, ključni su sastojci jedne privatne kuće u Švajcarskoj.

Delo Angela Deuber Architects studija, ovaj dom je dizajniran za jednu osobu, a mesto na kom je građen je i više nego interesantno. Reč je o neobičnoj lokaciji za izradnju koja kuću smešta na padinu brda.

Parcela kuće nalazi se na platou, zaokružena gornji i donjim nasipom. Umesto da se po običaju zemljište poravna kada se projektuje neko zdanje, arhitekte su odlučile da stvore kuću na više nivoa. S toga čini se da kuća zapravo izranja iz zemlje poput prirodne stene. Kada se pogleda sa prednjeg uzvišenja može da se sagleda dužina kuće i iznosu od 24m, sa izražanim velikim prozorima koji uokviruju neverovatne poglede na švajcarske planine.

Sa druge strane kuća deluje introvertno kako bi se obezbedila privatnost vlasniku gledano sa puta. Ovaj apsket privatnosti dodatno naglašava baštenski zid, koji povezuje zgradu sa topogrfijom i zahvata veću površinu na tlu. Unutrašnjost doma svodi se na jedan sprat. Dva zida čine centralni, trougaoni ulazni prostor i efektivno dele prostor na tri prostorije – dnevnu sobu, kuhinju i privatnu prostoriju.

Izloženi betonski zidovi prisutni su jednako spolja i iznutra. Težina i čvrstoća ovog materijala budi ideju o kući koja je utočište, dok nedostatak ukrasa stvara minimalističku i strogu estetiku. Jedino što kući donosi toplinu jesu drvena vrata i okviri prozora. Unoseći dašak topline u ovaj dom drveni detalji ga još više spajaju sa krajolikom koji se nalazi unaokolo.

Betonska konstrukcija kuće sastoji se od stuba, dva zida i četiri ugla koji zajedno čine celinu. Dva zida prate paralelno trapezoidnu parcelu i zajedno sa stubom podupiru krov. Izloženi beton je stvoren na licu mesta, a površina tla pri gradnji je izbrušena i sabijena da bi se formiralo stabilno dno. Kada se podigne pogled ka gore u eterijeru, čini se da se plafon proteže u nedogled, pri čemu krov od 3,4m štiti gornju terasu.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme