Prelepa vikendica u Libanu na vrhu brda

Okružena starim borovima nastala je moderna vikendica, sa čijeg trema se pruža predivan pogled.

Met architects basel studio dobio je zadatak da za privatnog klijenta dizajnira i napravi vikendicu i kuću za goste, u Libanu, na vrhu jedne visoravni. Smeštene na zapadnom bočnom delu planine, ova dva novoizgrađena zdanja nastoje se savršeno uklopiti sa prirodom i svojim postojanjem vlasnicima obezbediti prijatne trenutke u krugu porodice.

Sa naglaskom na maksimalnom iskorišćenju prostora ovog uzdignutog mesta, sa prostorijama od stakla i luksuznim bazenom stvoreno je zdanje vredno svake pohvale. Lokacija na kojoj se gradila ova vikendica nije mogla biti pogodnija, jer sa iste se pruža neverovatan pogled. Gradilište je smešteno na sredini lokacije kako se ne bi morala seći stara stabla i samim tim narušavati lepota prirodnog okruženja.

Vikendica se sastoji od prizemlja i podruma koji je na pola ukopan. Blago nagnut krov koji izgleda kao da visi, prekida prirodni nagib terena. Zapadna fasada kuće stoji na potpornom zidu od prirodnog kamena, koji se proteže oko kuće do istočne strane, i obuhvata blago uzdignutu želenu površinu. Spoljni izgled kuće je jednostavan i ujednačen.

Kada se zaviri u njenu unutrašnjost, može se primetiti da preovladava minimalizam. Dva zatvorena dela prekidaju otvoreni koncept. U prvom delu se nalazi kuhinja, toalet za goste i graderober, dok drugi razdvaja dnevni boravak od spavaće sobe i sadrži kupatilo i garderober. Unutrašnji prostor je ispunjen kosinama, budući da je krovna konstrukcija rađena na poseban način. Visina samog prostora podređena je krovnim kosinama, i proteže se od visokih plafona u trpezariji sve do niskih u dnevnoj sobi.

Kuća za goste sa bazenom nalazi se nizbrdo, na rubu terena. Stopljena sa terenom, savršeno se uklapa u okruženje u kom se nalazi. Prirodna kamena fasada i otvori prema dolini daju joj nenadmašni šarm. Odvojena od glavne vikendice, gostima pruža privatnost. Najfascinantiji od svega je bazen do same ivice terena, koji pruža predivan panoramski pogled na okolinu.

Ž.J.

Izvor: Designboom

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Arhitektura

Povezane teme