Istorijska a savremena: prostrana kuća sa velikim prozorima

Ova jednostavna ali prilično prostrana kuća odlikuje se čistim linijama, dobro definisanim prostorom i pametnim dizajnom koji joj je darovao neverovatnu udobnost.

Prvobitno izgrađena kao vikend utočište za veliku i druželjubivu porodicu, ova kuća je doživela svoju transformaciju onog trenutka kada su domaćini shvatili da žele neka inovativna rešenja. Arhitektonska prefinjenost i estetski integritet bili su najvažniji aspekt priče, a ideja je bila obratiti više pažnje na detalje i obezbediti dovoljno prostora za sve porodične aktivnosti.

Konačna verzija kuće je izrazito moderna, sa čistim, prozračnim linijama, izloženim čeličnim stubovima, velikim prozorima i obiljem dnevne svetlosti, ali zato dizajn glavne kuće i dela predviđenog za goste ukazuje da je reč o projektu koji se dobrim delom oslanja i na tradicionalne arhitektonske zahvate.

U pogledu lokacije, kuća prati osu grebena koji ide uz nju. Savremeni raspored glavnog hodnika, centralnog organizacionog elementa donjeg sprata, proteže se skoro celom dužinom kuće prateći liniju staze koja je već postojala na imanju. Kuću inače čine dve spavaće sobe na spratu, prostran dnevni boravak sa trpezarijom, otvorena kuhinja i radna soba.

Dnevna svetlost ispunjava otvorenu životnu zonu maksimizirajući vidne linije i podržavajući tok između ujedinjenih prostora. Drvo se koristi strateški svuda, a kuhinja je opremljena pultom od mahagonija i lokalnim crvenim hrastom koji se koristi i za plafon predsoblja kao i za podove.

Smeštena u šumi kedra, hrastova i javora, kuća ima neverovatan pogled na netaknutu prirodu, a svojim dobro promišljenim i detaljnim dizajnom kombinuje geografiju sa istorijskim i savremenim arhitektonskim uticajima.

photo: buttrickprojects

Povezane teme