Inovativni kulturni centar u Džuhaju sa potpisom Zahe Hadid

Sa jedinstvenom arhitekturom i ekološkim pristupom, ovo mesto predstavlja vrhunac kulturne integracije i održivog dizajna u južnoj Kini...

Ovaj revolucionirani projekat sa potpisom Zahe Hadid, u sebi krije čak tri različite kulturne institucije - Centar za izvođačke umetnosti (sa velikim pozorištem od 1200 mesta i multifunkcionalnim "crnim kutijama" sa 500 mesta, interaktivni Centar za nauku i Muzej umetnosti.

Zanimljivo je da svako mesto unutar centra inkorporira jedinstvene karakteristike, ali su svi ujedinjeni formalnom i strukturnom logikom. Karakteristična krovna konstrukcija ujedinjuje različite prostore pod mrežom retikuliranih ljuski koje obuhvataju četiri krila centra.

Međusobno povezani mostovi stvaraju višeslojni javni trg u srcu centra sa pogledima na unutrašnjost, kao i na okolna šetališta sa njihovim kafićima i restoranima.

Oponašajući oblike koji podsećaju na šare ptica selica koje lete u formaciji iznad južne Kine, rešetkaste čelične nadstrešnice koje štite svako mesto podržavaju samo 22 stuba i protežu se na 270m x 170m. Ovi elementei se konfigurišu kroz ponavljanje, simetriju i varijaciju skale. Ovo ponavljanje optimizuje prefabriciranje, pre-montažu i modularnu konstrukciju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Archinect (@archinect)

Pejzaži centra i okolnog jezera su integralni elementi inicijative "suncobran grada" Džuhaja koja teži prirodnoj permeaciji, skladištenju i ponovnom korišćenju barem 70% kišnice koristeći akvatičnu floru i faunu za prirodno filtriranje zagađivača. Senzori vlage i zemljišta unutar sistema za navodnjavanje pejzažiranja kontrolišu i smanjuju potrošnju vode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Archinect (@archinect)

S obzirom na to da se Centar nalazi u subtropskoj klimi južne Kine, dvostruko izolovano staklo zgrade optimizovano je za termalne performanse i zaštićeno krovnom nadstrešnicom koja uključuje perforirane aluminijumske panele za solarno zasenčenje.

Perforacije unutar panela variraju po veličini kako bi dozvolile različite nivoe sunčeve svetlosti u unutrašnjim prostorima centra u skladu sa njihovim programskim zahtevima, orijentacijom i solarnim dobitkom. Noću, ova krovna nadstrešnica obasjava centar mekim reflektovanim svetlom.

Povezane teme

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...

22.05.2024 Arhitektura

Aston Martin Residences Miami: najviši stambeni neboder u obliku jedra

Prvi put najavljen 2016. godine, ovaj projekat je završen 2021. godine, i predstavlja prvi završeni projekat nekretnina ovog proizvođača automobila.

20.05.2024 Arhitektura

Održiva arhitektura: kako graditi budućnost bez oštećenja planete?

U projektovanju zgrada koje svakodnevno gradimo, koristimo ogromne resurse i ostavljamo neizbrisiv trag na samoj zemlji. Ali šta ako bi se naše strukture mogle neprimetno uklopiti...

18.05.2024 Arhitektura

Raj u prirodi: dvospratna kućica sa panoramskim pogledom na okolinu

Nazvana Atalaia de Pinguela nudi ne samo udobnost unutar zidova, već i mnoštvo aktivnosti na otvorenom poput roštiljanja, opuštanja uz vatru ili jednostavno uživanja u šetnji po pr...