Inovativna održiva vikendica u srcu šume: spoj prirode i udobnosti

Više slika

Više slika

Vikendica je pažljivo dizajnirana sa jakim naglaskom na održivost i minimalnu potrošnju energije.

Lokalitet poznat po svojim porodičnim parkovima za odmor u srcu prirode, imao je za cilj da poboljša svoju ponudu za širu publiku. Kao odgovor, arhitektonski studio Concrete je razvio novu i inovativnu generaciju prototipova vikendica, preispitujući klasične bungalove.

Crpeći inspiraciju iz originalnog dizajna holandskih arhitekata Van den Bruka i Bakeme, studio je stvorio savremeno iskustvo, usredsređeno na teme zajedništva i prirode. Stručnost u modularnoj gradnji ugrađena je u ovu prelepu vikendicu koja je održiva, laka za izgradnju i veoma malo narušava životnu sredinu.

U osnovi novog dizajna je koncept pronalaženja sebe u prirodi. Ideja je bila da se stvore prostori gde bi gosti mogli da se odvoje od užurbanosti svakodnevnog života i ponovo se povežu sa sobom. Nova vikendica to postiže neprimetnim spajanjem unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Staklena fasada od poda do plafona pruža neprekidan pogled na okolnu prirodu, čineći da se na otvorenom oseća kao produžetak dnevne sobe.

Vikendica se sastoji od dva montažna modula koji sadrže sve neophodne stvari – kuhinju, više spavaćih soba i kupatila. Moduli su povezani dnevnim boravkom, što omogućava da se priroda ulije u prostor. Dnevni boravak nije samo spojni prostor, već i srce vikendice. Okupan je prirodnim svetlom kroz svoje prostrane prozore, koji omogućavaju pogled napred i nazad.

Svaka strana kuće nudi drugačiju perspektivu na prelepu šumu. Ispred dnevne sobe, otvorena privatna terasa nudi gostima intiman prostor za uživanje na otvorenom. Osim svojih inspirativnih pogleda, vikendica nudi zaista impresivno iskustvo u prirodi.

Promovišući zajedništvo, dnevna soba je dizajnirana oko centralnog ogromnog trpezarijskog stola, savršenog za društvene igre nakon večere. Modularni ugaoni kauč postao je raznovrsna sofa koju gosti mogu da konfigurišu u personalizovane rasporede sedenja, zadovoljavajući sve potrebe moderne porodice.

Projekat je dizajniran na principu modularne prefabrikacije, sa hibridom 2D elemenata i 3D modula kreiranih van lokacije i brzo sastavljenih u slikovitom prirodnom okruženju. Vikendica se lako postavlja na licu mesta, što omogućava da bude spremna za goste za manje od 2 nedelje.

Arhitektura vikendice je jednostavna i nenametljiva, održavajući tradiciju modernističke arhitekture i osiguravajući da spoljašnjost ostane centralna tačka. Vikendica ima visokokvalitetnu izolaciju, koja minimizira gubitak toplote i maksimizira energetsku efikasnost. Štaviše, koriste se samo materijali organskog porekla, koji ne samo da smanjuju ekološki otisak, već i doprinose zdravijem unutrašnjem okruženju.

Dosledna upotreba drveta i na spoljašnjosti i na unutrašnjosti zamagljuje razliku između unutrašnjeg i spoljašnjeg, jačajući vezu sa prirodom. Kameni pod, plafon od ukrštenog lameliranog drveta i zidna obloga od smreke stvaraju bezvremensku neutralnu paletu boja. Upotreba izdržljivih, visokokvalitetnih materijala minimizira potrebu za čestom zamenom i održavanjem.

Što se tiče snabdevanja energijom, vikendica u potpunosti radi na struju, koristeći fotonaponske ćelije na krovu i toplotnu pumpu za grejanje i hlađenje. Kombinacija svih ovih karakteristika doprinosi ekološki prihvatljivom i održivom boravku, sa očuvanjem životne sredine u svojoj srži.

Povezane teme

21.02.2024 Arhitektura

Kuća inspirisana štalom promoviše fluidan prelaz između unutrašnjih i spoljnih prostora

Kuća pruža oazu mira, sjedinjujući besprekorno život unutar zidova sa spoljnim prostorom, donoseći inovativan dizajn koji odgovara potrebama svojih stanara.

19.02.2024 Arhitektura

Ova neverovatna montažna kućica nudi sve za normalan život i spremna je za pokret kad i vi!

Prednost stanovanja u malim kućama je upravo ta što omogućavaju da sve što imate ponesete sa sobom i smestite u taj ograničeni prostor. Poslednjih godina svedoci smo ekspanzije raz...

17.02.2024 Arhitektura

Jedinstveno mesto za uživanje: mala kuca izgrađena od transportnih kontejnera

Ovo jedinstveno utočište, formirano od dva transportna kontejnera, kombinuje skandinavski dizajn sa tropskim stilom.

15.02.2024 Arhitektura

Sofisticiran spoj prirodnih materijala: kuća od kedra, hrasta i oraha

Smeštena u dubokom zagrljaju šume, ova kuća od svetlog drveta nije samo udoban dom, već i svojevrsna oda lepoti prirode, simbol spokoja i povezanosti s okolinom.

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.