Igra rustičnog i modernog u ruralnom okruženju: prelepa porodična kuća sa neobičnim krovom

Više slika

Više slika

Prelepo porodično sklonište u ruralnom delu Kanade...

Domaćini su bili u potrazi za velikim imanjem u netaknutoj prirodi kakp bi mogli da se opuste i uživaju. Za njih, idealno mesto za stvaranje porodičnog doma trebalo je da bude rustično ali i moderno sklonište koje bi istovremeno bilo ležerno, udobno ali i formulisano tako da podstakne aktivnosti poput planinarenja i šetanja u prirodi. Da bi ispunio njihovu želju, arhitektonski tim je predložio da glavna karakteristika kuće bude dugačak krov, nalik šatoru.

Ovakav krov ne samo da savršeno prati topografiju lokacije, već ujedno predstavlja i najmoćniji aspekt dizajna. Da budemo precizniji, krov i njegova greda postali su primarni fokus dizajna, oblikujući put cirkulacije kroz unutrašnjost kuće, na kraju pružajući pogled prema šumi. Primarni tehnički izazov bila je krovna konstrukcija, koja je uprkos svojoj dužini od 60 metara morala da deluje lagano. Nabore i uglove čeličnog krova podupire vijugasta greda.

Krov se prekriva i sužava na svim ivicama. Na ulaznoj strani kuće, krov se podiže kao ptičje krilo sa garaže ispod, skrivajući veliku spoljnu terasu. Monolitni volumeni obloženi škriljcem učvršćuju dom i definišu prostor između staklenih zavesa. Ovi neprozirni volumeni odražavaju izbočine stena na imanju, dok su garaža, kupatila, stepenice i ostava grupisani unutra, te izgleda kao da drže dinamičan krov.

Čelična konstrukcija je izabrana da bi se izbeglo korišćenje očekivanog materijala od teškog drveta za ovaj šumski beg. Imajući u vidu želju klijenata za toplim enterijerom, takođe je bilo važno izbegavati modernističke tendencije za takozvane "kutijaste" forme. Glavni sprat, a ujedno i centar ove prelepe kuće, je u krošnjama drveća dok istovremeno ispunjava donji prostor za rekreaciju svetlom.

Kontinuirani prostor kuće, sa zatvorenim spavaćim sobama i kupatilima, je raspored koji naglašava bliskost. Porodični prostori i veća spavaća soba su na glavnom nivou, dok su dečije spavaće sobe spojene u jednu zapreminu obloženu škriljcem - postavljene iznad glavnog sprata tako da izgleda kao da vise sa čelične grede.

Da bi se izbegla seča drveća, dom je postavljen na postojeći očišćeni greben sa pogledom na livadu divljeg cveća. Dom se greje i hladi preko geotermalne jedinice sa letnjim solarnim dobitkom smanjenim značajnim krovnim previsima. Stakleni zidovi su trostruki, a visokoefikasna oprema i oprema za bunare pomažu u smanjenju uticaja kuće na životnu sredinu.

Povezane teme

13.06.2024 Arhitektura

Transparentnost u dizajnu: uticaj stakla na modernu arhitekturu

Staklo ima brojne estetske i funkcionalne prednosti, pa se samim tim i ističe kao materijal koji je dovoljno moćan da transformiše arhitektonski pejzaž.

11.06.2024 Arhitektura

Ovaj moderan dom je primer harmonije sa prirodom i vrhunske funkcionalnosti

Smeštena u slikovitom regionu, jedinstvena moderna kuća predstavlja suptilnu kombinaciju arhitektonske sofisticiranosti, ekološke svesti i toplog dizajna, stvarajući harmoniju sa p...

09.06.2024 Arhitektura

5 ključnih principa koji definišu modernu arhitekturu

Ovi principi ne samo da utiču na estetske i funkcionalne aspekte arhitekture već i promovišu održivost i harmoničan odnos sa okruženjem.

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...