Idilična vikendica u Transilvaniji

Dizajn kompanije Razvan Barsan + Partners, mala vikendica iz bajke je napravljena u snežnim planinama, u udaljenom selu u Rumuniji.

Kolokvijalna arhitektura, tipična za region Transilvanije u kom se ova vikendica nalazi, je bila izvor inspiracije za izbor materijala tokom procesa izgradnje, geometrijskih i konstrukcionih tehnika. Dakle, ova građevina predstavlja interpretaciju tradicionalne arhitekture u modernom ruhu, koja joj omogućava da se graciozno integriše u prirodni i kulturološki kontekst, usput poštujući moderne standarde koji definišu visok kvalitet života.

Lokalni prirodni materijali su korišćeni za obloge, kaldrme i horizontalne masivne trupce, čiji su spojevi ostali vidljivi stvarajući žive šare na fasadi. Široke providne površine nude slikovit pogled na pejzaž time osiguravajući optimalnu količinu prirodnog svetla i tokom zime. Strmi obronci krova su u mogućnosti da izdrže velike količine snega koje se gomilaju tokom duge zimske sezone i tako omogućavaju da se kuća stopi sa svojom prirodnim krajolikom.  

Prostor enterijera stvara udoban i topao ambijent. Sve sobe su otvorene ka prirodi, s tim što su one okrenute ka severu manje otvorene, time obezbeđujući veći komfor i toplotnu izolaciju. Kao rezultat, zajednički prostor je okrenut u pravcu jugoistoka, dok su spavaće sobe i kupatila pozicionirani na severozapadnoj strani. Dnevni boravak se razvija na dva nivoa, time otkrivajući konstrukciju krova, i istovremeno pružajući panoramski pogled na okolinu i pogled na trpezariju.

Ova šarmantna planinska lođa demonstrira to, kako tradicionalna arhitektura može postati inspiracija za savremeni dizajn, time generišući nove forme izražavanja koje u sebi integrišu prirodnu harmoniju.

N.Đ.

Povezane teme