Energetski efikasna letnja vila – san svakog surfera

Zamislite plažu dobro poznatu po svojim prirodnim lepotama, idealno odredište za surf, jogu i welness.

I sve to spakovano unutar jednog velelepnog doma, zapravo letnje vile koja je od starta imala samo jednu nameru – da stvori unutrašnji komfor i da uz to doprinese energetskoj efikasnosti kuće. Ovu impozantnu građevinu čine jednostavne linije, mešavina je toplih sirovina koje međusobno odišu kontrastom a da ipak uspevaju da zadrže i nametnu sopstvenu prirodu.

Materijali imaju unutrašnju sposobnost održavanja tokom vremena, gotovo da bi se moglo reći da su programirani da graciozno stare. Prvi nivo čine studio dizajniran tako da oslikava fleksibilnost u svakom mogućem pogledu i nezavisni prostor predviđen kao smeštaj za goste. Istovremeno, on je osmišljen tako da u svakom trenutku može preuzeti funkciju radnog prostora i kutka za zabavu. 

Ovaj deo povezuje se sa donjom terasom, svojevrsnom palubom za sunčanje, bazenom i baštom. Svi drugi, standardni prostori poput dnevne sobe, otvorene kuhinje, kupaonica i spavaćih soba čine drugi nivo kuće. Spratovi su povezani betonskim stepeništem koji krasi kolekcija dasaka za surfovanje.

Dizajn kuće uključuje još i baštu sa velikim prozorima koji se otvaraju omogućavajući tako blisku interakciju sa prirodom, i stvarajući vezu između unutrašnjih i spoljašnjih delova koji zauzvrat omogućavaju dodatnu svetlost kao i predivan pogled na okolinu.

Valja napomenuti da ova kuća ima prilično zanimljive takozvane održive strategije poput solarnog grejanja vode, LED osvetljenja, uređenje prirodnih biljnih vrsta, fotonaponski sistem i neospornu efikasnu klimatizaciju. Ovaj divni primerak savremene arhitekture delo je arhitekata iz dizajn studija Loop, i zauzima prostor od 236 m/2.

Photo: Andrés García Lachner

Povezane teme