Elegantan spoj luksuza i arhitektonske genijalnosti

Više slika

Više slika

Ova hrabra arhitektonska kreacija savršeno se uklapa u nepravilno trapezoidno okruženje, nudeći spektakularne poglede na grad i okolne planine...

U pitanju je luksuzno opremljen dom smešten u ekskluzivnom delu planine Mont-Rojal, u Montrealu. Ova kuća, završena 2023. godine, zauzima jedno od poslednjih slobodnih mesta u ovom prestižnom okrugu, nudeći svojim vlasnicima jedinstvenu priliku da kreiraju moderan i elegantan dom.

Već od samog početka projekta, arhitektonski studio koji je radio na projektu suočio se sa brojnim izazovima. Strmi teren, zajedno sa novim stambenim kompleksom u blizini, predstavljao je složenost u procesu integracije. Pored toga, tokom iskopavanja, otkriveno je prisustvo granitnih stena i vodotoka, što je zahtevalo pažljivo planiranje i izgradnju vodootpornih temelja.

Koncept ovog projekta razvija se kroz eleganciju i oblikuje samu suštinu ove prestižne kuće. Blagi uglovi, kako u volumenima tako i u krovu, nisu samo estetski elementi, već pažljivo odabrane karakteristike koje stvaraju zaštićeni ulaz sa ulice. Ovaj promišljeni dizajn omogućava bezbednu i prirodnu integraciju rezidencije u svoje okruženje, oblikovano nepravilnim trapezoidnim oblikom.

Smestivši se na uglu ulice, kuća zauzima diskretniji spoljni položaj koji joj pruža predivan pogled na grad i planine. Unutrašnja staklena galerija povezuje različite delove kuće u prizemlju, stvarajući suptilnu podelu između prostora namenjenih domaćinima, gostima i slobodnom vremenu, dok istovremeno formira svetleći most između prednjeg i zadnjeg dela imanja.

Složeni pravougaoni volumeni stvaraju prepoznatljivu arhitektonsku estetiku. Ovaj pristup omogućava igru svetla i senke duž fasada, otkrivajući prostrane životne prostore obasjane svetlošću i panoramskim pogledima. Prostrane terase harmonično se uklapaju sa unutrašnjim prostorima, pružajući udobne spoljašnje oaze.

Unutrašnjost doma preplavljuje prirodno svetlo zahvaljujući velikim prozorima koji gledaju na dvorište na dva nivoa, nudeći intimni, zaštićeni prostor koji se može prilagoditi sunčevim zracima pomoću pokretnih suncobrana. Integracija ovih volumena na spoljašnjim fasadama takođe služi za maksimiziranje visine plafona i stvaranje prostranijeg enterijera.

Stepenište i lift vode do gornjeg nivoa, pružajući elegantan prelaz u glavni deo kuće. Ovaj nivo, otvoren u glavnom volumenu, impresionira visokim plafonima i staklenim zidovima koji spajaju unutrašnjost sa spoljnim prostorom. Obilno prirodno svetlo obasjava ovaj prostrani ambijent, sa posebnom pažnjom posvećenom integraciji tehničkih elemenata.

Minimalistički enterijer odražava luksuz i sofisticiranost doma. Centralno termolakirano čelično stepenište, stepenice od javora i stakleni rukohvati doprinose eleganciji prostora. Panoramski stambeni lift obezbeđuje univerzalni pristup svim nivoima kuće, dodajući funkcionalnost i stil.

Krov sa vegetacijom, izložen pogledima stanara, predstavlja petu fasadu za imanje. Ova viseća bašta, naseljena autohtonim biljkama, pomaže u ublažavanju toplotnih efekata, istovremeno pružajući umirujući pogled iznutra koji odražava posvećenost održivosti i harmoniju sa prirodom.

Povezane teme

09.04.2024 Arhitektura

Harmoničan spoj istorije i modernog dizajna

Ova kuća predstavlja spoj klasičnog dizajna sa modernim elementima, uz duboku povezanost sa prirodom, što je rezultat marljivog rada dizajnerskog tima i pažljive izrade svakog deta...

07.04.2024 Arhitektura

Pažljiv dizajn malu kuću pretvara u oazu mira i udobnosti

U današnjem svetu koji se neprestano menja i prilagođava novim izazovima, koncept malih, kompaktnih kuća postaje sve privlačniji. Ove kuće su pažljivo dizajnirane kako bi pružile s...

05.04.2024 Arhitektura

Ova naizgled jednostavna kuća je simbol udobnosti i topline

Svi delovi kuće dizajnirani su tako da se uklapaju u prirodno okruženje, tako da slobodno možemo reći da ova naizgled jednostavna kuća definitivno pruža udobnost i toplinu svojim v...

03.04.2024 Arhitektura

Neobična energetski efikasna kuća inspirisana lokalnom prirodom

Lokacija, karakteristična po svojim nepravilnim terenima i blago izdignuta, pruža stanarima neverovatan pogled na more i planine gotovo iz svake sobe.

01.04.2024 Arhitektura

Savršeno utočište za sve ljubitelje luksuza i prirode

Osim što predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, ovaj dom takođe naglašava suštinsku vezu između čoveka i prirode.

30.03.2024 Arhitektura

Ova kuća nije samo prostor za život, već dugoročna investicija u harmoniju s prirodom!

Svaki detalj u ovom domu, od pažljivo odabranih materijala do zanatskih radova, odražava predanost održivom dizajnu i dugoročnom kvalitetu.

28.03.2024 Arhitektura

Arhitektonski poduhvati koji oduševljavaju hrabrim oblicima i prozračnim fasadama

Ovi građevinski poduhvati izazivaju divljenje svojim hrabrim oblicima, prozračnim fasadama i elegantnim linijama, istovremeno se usklađujući sa svojim okruženjem ili stvarajući kon...

26.03.2024 Arhitektura

Savršeno utočište pored jezera - spoj prirodne lepote i elegancije

Ova prelepa brvnara ne samo da predstavlja vrhunac dizajnerske ekspertize, već i oduševljava svojom sposobnošću da spoji čoveka sa prirodom na način koji je inspirativan i očaravaj...

24.03.2024 Arhitektura

Biblioteka koja ima oblik spiralne školjke izgrađena je od cigle livene na licu mesta

Ova biblioteka je spiralna školjka zagrljena visokim travnatim poljem, koja pokušava da istraži mogućnost fuzije između savremenog formalnog izraza i narodne materijalne kulture.

22.03.2024 Arhitektura

Dizajn ove kuće nije samo estetski privlačan, već i savršeno funkcionalan

Dizajniran i za estetsku harmoniju i za funkcionalnost, ovaj dom je pedantno pozicioniran kako bi maksimizirao izloženost susednim i udaljenim pejzažima.

20.03.2024 Arhitektura

Lepota skandinavske arhitekture: elegancija, minimalizam i funkcionalnost

Skandinavski stil arhitekture je jedinstveni izraz koji kombinuje funkcionalnost, estetiku i prirodne elemente kako bi stvorio harmonične i udobne prostore.