Kako stvoriti porodičan dom sa dva potpuno odvojena, a ipak kohezivna dela?

Više slika

Više slika

Vodimo vas u jedinstven porodični dom sa neverovatnim pogledom na okolne zelene travnjake.

Sve što su domaćini ovog prelepog imanja želeli bilo je mesto gde bi mogli da se izoluju i pobegnu što dalje od gradske buke i svakodnevnog stresa. Ovaj dom je u pravom smislu te reči ispunio njihova očekivanja. Uostalom, pogledajte i sami - ovo je mesto koje vam definitivno omogućava da se opustite i povučete u svoje najdublje misli i emocije, da posmatrate izlazak i zalazak sunca, uživate u plesu ptica i utonete u san gledajući noćno nebo i zvezde na njemu.

Opisan kao "prilagođena privlačnost za luksuzno bekstvo iz grada" ovaj arhitektonski poduhvat je mesto za bukvalno upijanje pejzaža sa fokusom na opuštanje bez napora. Osnovnu formu doma zapravo čine dva potpuno odvojena otvorena prostora. Jedan od njih sadrži spavaću sobu i kupatilo, a pozicioniran je tako da omogući uživanje u jutarnjem suncu kako u letnjim, tako i u zimskim mesecima. U drugom delu doma nalazi se ulaz, dnevni boravak i prilagođena kuhinja.

Ugao ove predvojene mase je izveden iz crtanja specifičnih pogleda koje diktiraju određene aktivnosti koje se obavljaju u domu. Primera radi: leškarenje u krevetu, pranje sudova, tuširanje, pa čak i sedenje odnosno stajanje. Preklopljena forma takođe ukazuje na prepoznatljiv vazdušni prikaz lokalnih ptica sa njihovim ugaonim, preciznim i svrsishodnim akrobacijama.

Ulazni trem predstavlja najistaknutiji deo projekta, i vešto se povezuje sa nadstrešnicom za automobile koju zapravo čini niz izgorelih narandžastih strukturnih okvira koji se protežu od krovne linije kabine i usidreni su na drugom kraju. To dodatno stvara skriveni, dobro ušuškani blok za odlaganje i police za bicikle. Boja je bila specifičan zahtev domaćina i korišćena je za isticanje glavnih strukturnih elemenata.

Kao što i sami vidite, ovaj dom je uspeo da spoji naizgled nespojive stvari: originalne strukture, pametna rešenja za skladištenje i korišćenje prirodne svetlosti, kao i uživanje u čarima okolne prirode od jutra do mraka. Impresivno, zar ne?

Povezane teme

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...

26.01.2024 Arhitektura

Savršena harmonija prirode i životnog prostora u kućici od 58 m2

Novi pristup životnom prostoru nije samo težnja ka efikasnosti, već prava revolucija u načinu kako doživljavamo udobnost i funkcionalnost.

24.01.2024 Arhitektura

Arhitektonsko remek-delo vešto spaja eleganciju i prirodnu harmoniju

Sa luksuznim materijalima poput mermera i meksičkog hrasta, ova kuća se otvara prema bujnoj bašti, stvarajući savršenu ravnotežu između moderne elegancije i prirodne lepote.

22.01.2024 Arhitektura

Eklektična mešavina arhitektonskih izraza: kuća sa atraktivnim dizajnom krova

Prostrane sobe, atraktivan dizajn krova i harmonična integracija s okolinom čine ovu porodičnu kuću pravim draguljem ruralnog područja.