Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Više slika

Više slika

Ovaj moderni dom u šumi predstavlja savršenu ravnotežu između urbane sofisticiranosti i harmonije sa prirodom.

U potrazi za idealnom lokacijom, vlasnici su zajedno sa arhitektom detaljno istraživali region pre nego što su odabrali parcelu na vrhu Mont Šeforda. Ova lokacija nudi panoramski pogled koji oduzima dah, pružajući pogled na beskrajne šume i slikoviti grad Bromont.

U pitanju nije samo seosko odmorište; to je utočište dizajnirano za porodicu sa malom decom. Svaki detalj je pažljivo osmišljen kako bi unapredio svakodnevni život. Sa čistim linijama i svetlim enterijerom, ovaj dom kombinuje modernost sa prirodnim okruženjem, omogućavajući svojim stanarima autentičnu vezu sa prirodom.

Cilj arhitekata i dizajnera je bio stvaranje doma koji se harmonično stapa sa okruženjem i deci pruža prostor za igru, omogućavajući svima da uživaju u prirodnom blagostanju tokom cele godine. Na parceli su najpre suptilno uklonjena određena stabla kako bi otvorila pejzaž, stvorivši ravnotežu između panoramskih pogleda i bioklimatskih razmatranja. Kuća je orijentisana tako da obezbedi nesmetan pogled, efikasno osvetljenje i zaštitu od vremenskih nepogoda.

Kuća je projektovana da maksimalno koristi lokalne klimatske uslove, povećavajući energetsku efikasnost i udobnost. Glavna fasada okrenuta je prema severu kako bi se minimizirao uticaj vetra, dok su stambeni prostori orijentisani prema jugu i zapadu, omogućavajući maksimalno prirodno osvetljenje i ventilaciju.

Tokom izgradnje, otkrivena je impozantna stena u zoni iskopa. Arhitekta je odlučio da podigne prvi sprat i dizajnira niz prelaznih volumena, koristeći prirodne krivine terena. Lokalni kamen je korišćen za materijalizaciju osnove kuće, obezbeđujući estetsku koherentnost sa okruženjem.

Na nivou bašte, kuća nudi prostranu igraonicu i dva apartmana za goste, koji izlaze na natkrivenu terasu sa kaminom, spa centrom, bazenom i saunom. Strateški otvori omogućavaju prirodan prelaz između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Ova kuća se razvija u slojevima, preplićući arhitekturu, enterijer i pejzaž. Svaka soba ima prozore pune visine, uokvirujući pejzaž kao živa umetnička dela. Predsoblje se otvara na dvospratni prozor sa panoramskim pogledom na šumu, integrišući prirodu i optimalno hvatajući svetlost.

Centralni dnevni deo kuće uključuje dnevni boravak, trpezariju, kuhinju i vinski podrum. Preveliki stakleni zidovi i klizna vrata omogućavaju direktan pristup prirodi. Otvoreni tlocrt takođe nudi intimne prostore za mir i tišinu. Glavni apartman pruža apsolutnu privatnost, sa terasom i direktnim pristupom bazenu, nudeći vrhunsko opuštanje.

Stil enterijera se nastavlja napolju, sa prostranom dnevnom sobom, kaminom, trpezarijom i kuhinjom. Zeleni krovovi i motorizovane roletne omogućavaju preciznu modulaciju sunčeve svetlosti, održavajući hladne temperature tokom leta. Zeleni krovovi imaju estetsku i ekološku funkciju, pomažući u očuvanju vodnih resursa i smanjenju uticaja kuće na životnu sredinu. Oni takođe pomažu u očuvanju biodiverziteta.

Dom je obavijen rafiniranim, neutralnim materijalima koji pružaju čistu, održivu estetiku. Materijali su odabrani zbog svoje prirodne teksture i odnosa sa spoljašnjim okruženjem. Krajnji rezultat je iskustvo koje je umetničko i čulno. Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

Povezane teme

09.07.2024 Arhitektura

Mala betonska kuća je savršena za sve koji žele da pronađu mir u zagrljaju prirode

Sa površinom od samo 26 kvadratnih metara, ova betonska kućica je možda mala, ali dolazi sa velikim stavom.

07.07.2024 Arhitektura

Montažne kuće za samce

Ako ste vi jedan od onih pojedinaca koji je možda upravo diplomirao, i spremni ste da započnete karijeru, ali ne možete priuštiti sebi stan u urbanoj gradskoj sredini, onda vam ver...

05.07.2024 Arhitektura

Eko kuća u Rumuniji

Svakodnevno pokušavamo da nađemo rešenja za velike probleme čovečanstva. Jedan od njih odnosi se na potrošnju energije i stalno se pronalaze nova rešena za ovaj problem.

03.07.2024 Arhitektura

Top 10 najlepših dvoraca

Najlepši dvorci sveta predstavljaju ne samo arhitektonska remek-dela već i prozore u prošlost, gde su se isprepletali istorija, kultura i legende. Ovi veličanstveni građevinski pod...

01.07.2024 Arhitektura

Rustično moderna kuća od kamena

Kamen je vekovima bio osnovni materijal u građevinarstvu, cenjen zbog svoje izdržljivosti, svestranosti i prirodne lepote. U rustičnim modernim kućama, kamen služi kao fundamentaln...

29.06.2024 Arhitektura

Rustična planinska kuća iz bajke

Rustična planinska kuća, koja crpi samo ono najbolje iz lokalne arhitekture, čini ekskluzivno utočište, koje kombinuje modernost sa vanvremenskim dizajnom, kako bi donelo najbolje...

27.06.2024 Arhitektura

Kako modernizovati staru kuću

Posedovanje starije kuće često je putovanje kroz istoriju, gde svaka škripava podna daska i vintage detalj pričaju svoju priču. Međutim, kada odlučite da spojite klasični šarm sa s...

25.06.2024 Arhitektura

Zašto ljudi vole modernu arhitekturu?

Moderna arhitektura nudi nešto za svakoga. Čak i ako se divite suprotnoj strani spektra dizajna i uživate u lepoti rustičnog stila i dalje postoje elementi modernog dizajna koji ć...

23.06.2024 Arhitektura

Upoznajte Gaudijeve veličanstvene građevine

U Barseloni ćete imati priliku da vidite mnoge neobične i prelepe zgrade koje je dizajnirao poznati arhitekta Antoni Gaudi. Njegov jedinstven pristup arhitekturi proizveo je većinu...

21.06.2024 Arhitektura

Neodoljiva privlačnost trouglastih kuća

Ove jedinice su uvek fascinirale svojim jednostavnim oblikom trougla i strukturom u obliku slova A, koja je otvorena i prozračna od poda pa sve do njenih krovnih greda.

19.06.2024 Arhitektura

Kuća koja koristi najviše od svog strmog terena

Kada se radi o terenima nepravilne nivelacije, njihovi uslovi veoma često diktiraju celokupnu izgradnju kuće, utiču na njen dizajn, orijentaciju i arhitekturu...