Drvo, staklo i puno svetlosti: sve što je potrebno da mali dom zablista

Više slika

Više slika

Vodimo vas u malu kuću koja ima sve što je neophodno za kvalitetan odmor, daleko od grada...

Kuhinja, trpezarija i dnevni boravak - ponekad je samo to dovoljno da se stvori toplo i udobno porodično gnezdo daleko od gradske gužve. Da budemo precizniji, arhitektonski studio koji je radio na ovom zanimljivom projektu, vodio se idejom da generiše takozvanu organsku urbanizaciju, gde je koncept dizajna karakterisan posmatranjem ponašanja guste šume.

Glavni obrađeni materijal korišćen u ovom projektu bilo je čisto borovo drvo spolja i gvožđe u slučaju nekih elemenata. Jedan od arhitektonskih izuma koji se izdvaja iz ovog projekta je strateški prefabrikacioni rad za rešavanje tri modularne tipologije. Zauzvrat, još jedan od ovih izuma bilo je čelično stepenište, rađeno i inspirisano japanskim origamijem.

Ovo je definisalo da se komadom čelika manipuliše kao da je reč o listu papira, što je projektu dalo skulpturalni element. S druge strane, vrata su rađena na nevidljiv način, izbegavajući ugradnju okvira kako bi se korisniku dao osećaj širokog prostora unutar modula. Ova ista strategija je takođe omogućila čist i modularan rezultat kuće kada se posmatra spolja, što se najbolje vidi na terasama koje kao da projektuju unutrašnji prostor.

Predlog dizajna enterijera imao je za cilj da istakne prostore za odvijanje života, uključujući elemente koji podržavaju veći osećaj osvetljenosti i prostranosti. Kao što i sami možete primetiti, kućica je obložena drvetom koje domu daje toplinu i udobnost, a sav nameštaj je rađen po meri kako bi se savršeno uklopio u prostor i iskoristio svaki centimetar kuće.

Iako se radi o maloj zgradi koja na prvi pogled ne ostavlja previše prostora za eksperimentisanje, ovaj dom je pokazao da se mudrim planiranjem može stvoriti ambijent koji odiše mirom i spokojem na gotovo svakom koraku. Drvo u kombinaciji sa velikim staklenim površinama još jednom se dokazalo kao pun pogodak za sve one koji žele da maksimalno uživaju u svojim malim domovima.

Povezane teme

13.06.2024 Arhitektura

Transparentnost u dizajnu: uticaj stakla na modernu arhitekturu

Staklo ima brojne estetske i funkcionalne prednosti, pa se samim tim i ističe kao materijal koji je dovoljno moćan da transformiše arhitektonski pejzaž.

11.06.2024 Arhitektura

Ovaj moderan dom je primer harmonije sa prirodom i vrhunske funkcionalnosti

Smeštena u slikovitom regionu, jedinstvena moderna kuća predstavlja suptilnu kombinaciju arhitektonske sofisticiranosti, ekološke svesti i toplog dizajna, stvarajući harmoniju sa p...

09.06.2024 Arhitektura

5 ključnih principa koji definišu modernu arhitekturu

Ovi principi ne samo da utiču na estetske i funkcionalne aspekte arhitekture već i promovišu održivost i harmoničan odnos sa okruženjem.

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...