Drvena kućica kao simbol zemljane arhitekture u šumi Japana

Maštate li i vi o kućici usred šume, daleko od civilizacije?

Čini se da je upravo ovakav način života posebno popularan ovih dana. To nas ne čudi, s obzirom na trenutnu situaciju u svetu. Ali, ukoliko baš i niste oduševljeni idejom povremenog kampovanja ili života u šatoru, onda verujemo da će vas zainteresovati jedna ovakva simpatična kućica koja je k'o stvorena za sve one koji žele da pobegnu od života u gradu, ali i dalje žele da žive u stvarnoj i lepoj kući.

Japanski arhitekta Tono Mirai poznat je kao pionir nečega što se zove „zemljana arhitektura“, a njegova najnovija kreacija Shell House je kućica usred šume koja izgleda kao da je iznikla iz zemlje. To je struktura u obliku školjke sa zatvorenim zapadnim i severnim uzvišenjima, dok su istočna i južna strana kućice otvorene.

Mirai je koristio drvo i zemlju da napravi kućicu uključujući lokalno drvo poput japanskog crvenog bora, čempresa i kedra. Takođe je odbio da koristi laminirano drvo ili šperploču i umesto toga koristio je samo prirodne materijale kako bi odgovarao ne samo okolini, već i organskom obliku same strukture, koja „priziva životnu snagu prirode“.

Vrata kuće su napravljena od drveta i ugrađena su u školjku, otvarajući se do prizemnog stambenog prostora i drvene palube sa kliznim vratima. Asimetrična drvena krovna konstrukcija nije koristila eksere već tradicionalnu japansku tehniku stolarije koja koristi sedam greda za spajanje na jednu centralnu okruglu gredu.

U prizemlju se nalazi dnevni i kuhinjski prostor koji se otvara na drvenu palubu. Tu je i podignuta platforma na kojoj možete jesti, spavati ili samo odmarati, a ispod se nalazi prostor za krevet. Pozadi se nalaze drvena vrata koja vode do kupatila i skladišnog prostora. Drugi sprat je višenamenski prostor za boravak i spavanje koji uključuje i ostavu za posteljinu.

Cela kuća je u stanju da se prilagodi ili reaguje na vremenske uslove, bilo da su u pitanju vlažna leta ili ledene zime, što je svakako čini prijatnim i ugodnim mestom za život.

photo: tonomirai

Povezane teme