Drvena kuća je stajala mirno na kraju seoske livade & uživala u svojoj okolini

Ovu zanimljivu seosku kuću na zapadu Poljske karakterišu nisko postavljene strehe, krov prekriven jednostavnim čeličnim limom kao i skriveni oluci i dimnjaci.

Ništa čudno za ovaj region Poljske, s obzirom da većina kuća u komšiluku zapravo predstavlja blokove sa simetričnim krovovima prekrivene crepom ili metalnim limom i sa uglom nagiba od oko 45 stepeni.

Prizemna ali prostrana zgrada podeljena je na dva dela koji gledaju jedan prema drugom – jedan od njih, sa ulične strane predstavlja neku vrstu garažnog prostora, dok je drugi, sa takozvane livadske strane predviđen kao prostor za terasu. Stambeni prostor kuće je iskoristio veliki dvostrani kamin kako bi je podelio na dnevni boravak i trpezariju sa kuhinjom.

Kuća je projektovana i izgrađena u potpunosti od drvene konstrukcije, dok je fasada obložena daskama od ariša. Većina soba ima prozore okrenute prema livadi na jugu, ali se kuća od previše sunca mudro brani kliznim zidovima koji kuću zatvaraju onda kada je to najpotrebnije. Istovremeno ovi zidovi (koje slobodno možemo nazvvati i pokretnim drvenim zavesama) omogućavaju potpuno zatvaranje zgrade kada su vlasnici odsutni.

Gledano sa ulične strane, ova kuća ima malu terasu, zapravo neku vrstu nadstrešnice postavljene iznad samog ulaza koja je opremljena malom klupom i služi kao mesto za odmor i relaksaciju a istovremeno gleda na glavni put. Tradicionalna ograda od drvenih dasaka (koju, ruku na srce, ima gotovo svako imanje u selu) odvaja kuću od ulice u prednjem delu, dok je ostatak imanja neograđen.

Izvor: archdaily

Povezane teme