Drvena koliba stara 100 godina pretvorena u moderan dom

Vlasnik koji je kuću nasledio od bake živeo je u njoj sa suprugom i psom.

Dizajn 80-metarskog prizemlja i potkrovlja od 50 metara poveren je kompaniji Kaza.

Više od sto godina stara drvena vikendica smeštene u malom selu krije prelepu priču o divnom detinjstvu i neobičnoj vezi bake i unuka - sadašnjeg vlasnika. Ova kuća je mirisala na bakine pite od jabuka, u uglovima su se vodili spori razgovori, a iz ostave su mogli uzimati domaće specijalitete. Vlasnik je uspeo da održi takvu idiličnu, toplu i ugodnu atmosferu.

Ideja za enterijer sa dušom

Arhitekti su se našli pred teškim zadatkom da sačuvaju atmosferu stare kuće, ispunjene porodičnom toplinom, koja se u isto vreme savršeno stapa sa seoskim okruženjem. Zadatak nije bio lak zbog potrebe da se prostor preuredi tako da bude što funkcionalniji, a istovremeno se može izvoditi bez ozbiljnih smetnji u izgradnji kuće - uništavanje ili pomeranje zidova nije opcija. Drvena vrata vode nas kroz hodnik do kuće. Ubrzo nakon prelaska praga, pažnja je privučena pozadinom koja predstavlja pregled i obećanje o idiličnoj atmosferi širom prostora. I sada se nalazimo u kuhinji, povezanoj sa dnevnom sobom sa predivnim kuhinjskim ostrvom. Beli nameštaj u suprotnosti je sa zidom od opeke i dubokim crnim elementima. Porodičnu atmosferu, punu dobre energije i radosti, stvara zid obojen bojom za table na kojem će - zavisno od trenutka potreba - članovi porodice moći pisati šale ili stvarati složene portrete. Kuhinja savršeno kombinuje tradiciju i modernost, kao i prostrani dnevni boravak u kojem se vlasnici mogu opustiti pod romantičnim plamenom kamina. Arhitekti su ponovo izabrali skladan duet prošlosti i sadašnjosti. Kamin, drveni sto i stočić za kafu, kao i udobni jastuci i ćebad okruženi minimalističkim osvetljenjem i grubim podom izgledaju izuzetno dobro. Takođe treba primetiti TV zid obložen drvetom. Zahvaljujući velikom broju biljaka, prostor za opuštanje poziva vas na blaženi odmor, kratku popodnevnu dremku ili kafu.

Boje dnevnog boravka u prirodnim tonovima idealna su referenca na okruženje u kojem se nalazi drvena koliba - iza praga je jedinstveni svet prirode. Nijanse zelenih, nežnih braon i bež tonova stvaraju zaista topao prostor tamo gde baš želite biti.

 archidea.com.ua

Povezane teme