Drvena kocka na strmoj padini zrači luksuzom i komforom

Volimo jednostavne zgrade, ali samo onda kada svojim domaćinima garantuju vrhunsku udobnost i neverovatan pogled na okolnu prirodu.

Upravo takvu građevinu potpisuje arhitektonski studio Paula Bernierija za koji slobodno možemo reći da je u potpunosti usmerena ka svojoj okolini i orijentaciji sunca. Kuća ima jednostavan oblik: to je u suštini drvena kocka koja se nalazi na strmoj padini, odakle ima izuzetan pogled na jezero, planinu i okolnu šumu.

Strmo zemljište na kome je postavljena uslovilo je izgradnju velike terase, čime je omogućeno dobijanje prostranog spoljnjeg dela koji se dalje savršeno povezuje kako sa unutrašnjim životnim prostorom, tako i sa pogledom na mirnu vodenu površinu. Tačnije, ovaj deo kuće koji ima direktan pogled na jezero zahvaljujući velikim prozorima koji ceo zid čine skoro potpuno providnim.

Na ostalim fasadama dugi horizontalni ili vertikalni otvori uokviruju slike lišća i propuštaju zrake svetlosti u svako doba dana, dok je u prizemlju stambeni prostor u potpunosti otvoren. Konstruktivni sistem je jasno izražen i sačinjen od čeličnih greda koje omogućavaju velike raspone bez stubova, podržavaju plafon od kedrovine.

Stepenište od čelika i drveta čini centralni deo doma i istovremeno povezuje tri sprata, a zanimljivo je pomenuti da su za izradu ovog unutrašnjeg mosta namerno odabrani najtanji mogući profili kako bi se smanjila vizuelna opstrukcija. To je ujedno omogućilo i stvaranje zasebnog međuspratnog dela koji je odvojen od života u prizemlju pa služi kao savršen kutak za rad ili opuštanje.

Sobe su male ali pružaju puno komfora, dok je enterijer u potpunosti pod vladavinom drveta. Ovaj prirodni materijal u svetlijoj nijansi samo je dodatno naglasio udobnost i toplinu jednostavne kućice na jezeru a istovremeno poslužio i kao bolja veza sa okolinom.

Povezane teme