Drvena brvnara ima krov u obliku čamca koji plovi jezerom

Da li je ovo vidikovac ili tek jedna u nizu drvena brvnara koja u svakom momentu uživa u neverovatnom pogledu na okolno jezero?

Nije lako odgovoriti na ovo pitanje, s obzirom da su vlasnici ove ljupke drvene kućice na jezeru veliki ljubitelji kako jedrenja tako i boravka u prirodi. Pogled, sam po sebi, njima nije predstavljao glavni motiv da se upuste u izgradnju vikendice koja je u startu predstavljala priličan izazov. Iako sada deluje kao sigurno i udobno mesto za odmor, kućica je zapravo morala da se izbori sa čestim poplavama i drugim usputnim problemima koji su, na kraju, kreirali i njen specifičan oblik.

Kućica je morala biti mala ali optimizovana u skladu sa potrebama klijenata i karakteristikama lokacije. Ona neodoljivo podseća na nekakvu drvenu kutiju zaštićenu velikim belim krovom koji podržava eliptični volumen. Ovaj deo dizajna sugeriše da je krov kuće zapravo jedan veliki čamac koji napreduje ka jezeru. Čak i sa unutrašnje strane, glavna spavaća soba zauzima pramac pomenutog čamca, sa svojim nizom čeličnih stubova koji podržavaju taj isti krov.

Na prednjoj strani, tačnije u prizemlju, veliki prozor prekriven razmaknutim kedrovim letvicama daje fasadi poluprovidan efekat, istovremeno štiteći privatnost stanara. Veliki paneli sa letvicama koje se izvlače omogućavaju stanarima da otvore ili zatvore fasadu okrenutu prema ulici. U otvorenom položaju, klizna ploča takođe pruža privatnost terasi koja ima odličan pogled na jezero, dok sa zadnje strane veliki prozor otvara stambene prostore u prizemlju prema plaži.

Veliki beli krov, podržan tankim obojenim čeličnim stubovima, dobro se proteže preko prednje, bočne i zadnje strane, štiteći unutrašnjost od pregrevanja. Takođe, on stvara i veliku verandu koja je zaštićena od kiše, dok istovremeno štiti i dodatnu terasu koja je, gotovo neprimetno, postavljena sa zadnje strane.

photo: Raphael Thibodeau

Povezane teme