Dosadna kuća postaje moderno i originalno mesto za život

Da, zaista je moguće jednu standardnu i krajnje dosadnu zgradu adaptirati tako da postane potpuno funkcionalan i estetski prihvatljiv dom za modernu porodicu.

Reč je zapravo o renoviranju engleske kuće iz 1970-e godine, koja je bila ništa drugo do prilično neinspirativna, slabo dograđena zgrada u koju se nije ulagalo punih trideset godina. Arhitekte su od starta verovale da mogu da se drže osnova originalne građevine u cilju stvaranja izuzetno održivog ali modernog projekta.

Ipak, morali su da se konsultuju i sa njenim vlasnicima te da zajednički donesu odluku koja je glasila – rušiti kuću iz temelja, obnoviti je ili samo nadograditi već postojeću zgradu. Vlasnici su se složili da je modernizovanje zgrade ne samo najisplativije rešenje, već i da je daleko pametnije od rušenja i obnove. Tako je kući dodat zastakljeni ulazni deo, a bivša garaža postala je kuhinja obložena crnim drvetom. Originalna zgrada od cigle je zadržana a dodati su novi prozori kako bi se kući pružio savremeniji osćaj. Uklonjenja je i svetlosiva plastična obloga sa produžetka garaže a cela ta konstrukcija je jednostavno umotana u upadljivo, gotovo ugljenisano drvo.

Glavna intervencija bila je uklanjanje dela krova i zidova između crepova i već postojeće konstrukcije od cigle, a rezultat su dva potpuno različita oblika spojena jednim novim zastakljenim elementom. Nekadašnja garaža sada sadrži pomoćni prostor levo od ulaza, zajedno sa kuhinjom pozicioniranom prema zadnjem delu kuće.

Na ovaj način je kuhinja povezana sa dnevnim boravkom zahvaljujući radnoj i dnevnoj sobi koje su raspoređene tako da se zajedničkim snagama otvaraju ka zadnjoj bašti i terasi bazena. Na drugom spratu doma nalaze se tri identične dvokrevetne spavaće sobe sa zajedničkim kupatilom i tuš kabinom, dok zasebna, takozvana glavna spavaća soba “uživa” u sopstvenoj tuš kabini i garderoberu.

Ovaj obnovljeni enterijer odlikuje minimalna unutrašnja paleta boja, pa se tako slobodno može reći da su beli zidovi i plafoni strogo postavljeni nasuprot crnim ormarima, vratima i metalnim konstrukcijama koje savršeno dopunjuju drvenu oblogu krova.

Izvor: dezeen

Povezane teme