Dom u Melburnu koji na neobičan način želi dobrodošlicu svojim gostima

Stvaranje doma koji je jednako privlačan i prijatan kako vlasnicima tako i njihovim gostima, ponekad zna da bude velik izazov.

Ideja od koje se polazi jesu dizajn i gradnja modernih kuća koje kombinuju unutrašnje prostorije sa prirodom, uz adekvatnu dozu privatnosti. Jedan dom u Melburnu je međutim odlučio da na sasvim drugačiji način pristupi ovom problemu. Dnevni boravak u ovoj kući smešten je na prvom spratu, zajedno sa kuhinjom i trpezarijom koji se otvaraju ka spoljašnjosti.

I dok to zvuči sasvim prirodno, ovakav koncept se vrlo retko sreće, jer su ovi prostori obično smešteni na donjem spratu stambenih objekata. Ovakav dizajn doma omogućava vlasnicima da lako komuniciraju sa susedima, kao i svima onima koji prolaze kraj njihovog doma. Za specifičan nacrt ovog doma zaslužan je studio Clinton Murray Architects, a naziv ove kuće je Levo House.

Privatne prostorije koje čine spavaće dobe u ovoj kući smeštene su samim tim u njenom donjem delu. Još jedna upečatljiva i zanimljiva karakteristika ovog doma je neobična konstrukcija krova koji je primetan čak i sa velike udaljenosti. On doprinosi tome da kuća deluje vizualno znatno šire nego što jeste.

Kroz unutrašnjost ovog doma provlači se neutralna paleta boja kojoj pripadaju bela, kao i boja drveta. Pored toga prisustvo betonskih zidova kako spolja tako i iznutra daje ovom domu neobičan šarm i moderan izgled. Velika klizna staklena vrata koja povezuju unutrašnjost sa terasom kao i veliki krovni prozori unose u enterijer obilje dnevne svetlosti.

I na samom kraju, važan detalj koji doprinosi tome da kuća deluje unikatno je teren na kom se ona nalazi u obliku trougla. Savršena ravnoteža između privatnosti i otvorenosti, čini da vlasnici dobijaju najbolje od oba sveta.

 

Ž.J.

Izvor: Decoist

Foto: Peter Bennetts

Povezane teme