Dom pun smelih linija i volumena u savršenoj harmoniji sa prirodom

Više slika

Više slika

Ova neverovatna kuća u šumi predstavlja savršen spoj arhitekture sa prirodom...

Nakon temeljnog proučavanja topografije, arhitekte su odlučile da se prepuste strmim krivinama i dozvole im da budu njihove muze. Rezultat je struktura puna smelih linija i još smelijih volumena. Smešteno u planinskom predelu, imanje stoji čvrsto na malom platou usred valovitih brda, pažljivo pozicionirano između dva stenovita masiva.

Lokacija je namerno ostavljena u svom prirodnom stanju, pri čemu zgrada zauzima minimalan otisak u šumi i nudi veličanstven pogled na okolni krajolik. Mirno utočište okupano prirodnom svetlošću, ova porodična kuća nudi harmoničan enterijer obavijen neutralnim tonovima. Vlasnici su isplanirali svaki prostor tako da svaka soba najviše koristi svoje prirodno okruženje.

Povezana sa dva brda koja oblikuju pejzaž, trospratna rezidencija seže sve do bujne šume. Ugrađen trem odgovara impozantnoj visini kuće, a most između poda i zemljišta pojačava efekat. Visina zgrade je takođe razbijena promenama materijala sa jednog nivoa na drugi.

Treći sprat je mesto gde se dešava magija i gde se briše granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg. Izdignut iznad stene, čini se da se životni prostori prostiru u zagrljaj planine. Iz unutrašnjosti, svaka strana kuće nudi drugačiju perspektivu. Okrenuta prema istoku, izgleda da je kuća izgrađena visoko u drveću, dok okrenuta prema zapadu daje osećaj da je u nivou zemlje.

Unutrašnjost je jednostavna i nenametljiva, u skladu sa okruženjem. Prirodno drvo i lim se kombinuju da bi stvorili čist, svetao enterijer sa izrazito savremenim izgledom. Svaki prozor je strateški postavljen kako bi se osiguralo da spoljni prostor ostane u fokusu.

Treći sprat čini mezanin, koji se u visini drže gredama koje podržavaju pod od izloženog drveta. Ovaj nivo se proteže preko sredine poda u snažnom horizontalnom pokretu koji definiše kuhinjski prostor. Izvan prozora, brda se oštro ističu na horizontu, pružajući stalnu pozadinu poslovnom prostoru. Takođe, deo mezanina se lako može pretvoriti u malu sobu za goste.

Dizajnirana sa fleksibilnošću na umu, struktura može podržati produžetak međuspratnog poda kako bi se stvorile dve dodatne spavaće sobe i porodična soba ako se ukaže potreba.

Povezane teme

13.06.2024 Arhitektura

Transparentnost u dizajnu: uticaj stakla na modernu arhitekturu

Staklo ima brojne estetske i funkcionalne prednosti, pa se samim tim i ističe kao materijal koji je dovoljno moćan da transformiše arhitektonski pejzaž.

11.06.2024 Arhitektura

Ovaj moderan dom je primer harmonije sa prirodom i vrhunske funkcionalnosti

Smeštena u slikovitom regionu, jedinstvena moderna kuća predstavlja suptilnu kombinaciju arhitektonske sofisticiranosti, ekološke svesti i toplog dizajna, stvarajući harmoniju sa p...

09.06.2024 Arhitektura

5 ključnih principa koji definišu modernu arhitekturu

Ovi principi ne samo da utiču na estetske i funkcionalne aspekte arhitekture već i promovišu održivost i harmoničan odnos sa okruženjem.

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...